Hlavní obsah

Fiat chystá 124 GT4 – konečně dokonalý italský roadster?

Foto: YouTube - MattyB727 - Car Videos

Fiat 124 GT4 při testování na Monze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiat 124 Spider, pro svou technickou příbuznost s Mazdou MX-5 občas přezdívaný „Fiata“, stojí tak trochu ve stínu své japonské sestřičky. Fiat se svými turbomotory nikdy nedosáhl takové popularity, ovšem aktuálně se klube na svět nová verze, kterou asi budeme umět milovat.

Článek

Na legendárním okruhu v Monze byl zachycen zbrusu nový prototyp s charakteristickou maskovací „tapetou“. Proháněl se po trati za děsuplného chroptění a burácení. Na první pohled jde o Fiat 124 Spider, ovšem jak aerodynamické prvky včetně dominantního velkého křídla vzadu naznačují, tenhle to myslí vážně.

Zcela konkrétně se totiž jedná o úplně nový závodní speciál pro třídu GT4. Na příští sezónu jej Fiat představí zákaznickým závodním týmům a ty se s ním mohou zúčastnit seriálu závodů Italian GT Championship a dalších podniků. Veškeré specifikace jsou zatím zahaleny tajemstvím, ovšem pokud se potvrdí dohady o pohonném ústrojí, má závodní 124 Spider náš hlas.

Podle všeho se totiž pod kapotou nachází úžasně charakterní přeplňovaný čtyřválec, který nalezneme v útrobách puristického karbonového sporťáku Alfa Romeo 4C. Motor o objemu 1,75 litru (na té půldeci si Italové zakládají), má v produkční 4C krásných 240 koní výkonu. Jenže pro účely 124 GT4 byl výkon údajně navýšen na plných 380 koní, což už je hodně masivní porce. S tímto agregátem se fiat na trati popere třeba s Aston Martinem V8 Vantage GT4, KTM X-Bow, Fordem Mustang GT4 a s dalšími

Finální představení ostrého závoďáku je naplánováno před začátkem příští závodní sezóny.

Reklama

Související témata:
Načítám