Hlavní obsah

Ferrari po známém kuchaři je na prodej. Má manuál!

Foto: Silverstone Classic

Ferrari F430 po Gordonu Ramsay

Ferrari F430 je podle některých tím takřka nejlepším, co kdy italská automobilka vypustila na silnice. Potvrdit to nemůžeme, ale fakt je, že F430 je hodně specifický supersport, který si umí získat prakticky každého. To proto, že jde o poslední Ferrari s manuální převodovkou a motorem uloženým uprostřed.

Článek

Ferrari F430 bylo představeno na pařížském autosalonu roku 2004. Šlo o nástupce Ferrari 360, na které mělo svým způsobem designově odkazovat, ale zároveň mělo být úplně nové. A to se rozhodně povedlo. Zajímavostí je, že Ferrari modelem F430 vlastně vzdalo hold svým důležitým modelům. Když se na auto důkladně podíváte, všimnete si, že zadní světlomety jsou prakticky totožné s těmi, které vozí model Enzo, přední nárazník byl výrazně inspirován závodními speciály z Le Mans a zpětná zrcátka jsou z Testarossy. To opravdu zajímavé ale není v designu, ale v technice.

Auto má uprostřed uložený, a tehdy zcela nově vyvinutý, osmiválec o objemu 4,3 litru. Jeho výkon je 490 koní a točivý moment 465 Nm. Vůz s hmotností pouhých 1 517 kilogramů zvládne z klidu na 100 km/h vystřelit za 3,9 sekundy a maximální rychlost se zastaví až na hodnotě 315 km/h. Druhou libůstkou daného modelu je fakt, že Ferrari do něj dostalo manuální, konkrétně šestistupňovou převodovku. I proto jde o velmi ceněný model, za který jsou dnes sběratelé ochotni si něco připlatit. O to víc, když majitelem takového auta byl slavný kuchař Gordon Ramsay.

Možná o něm víte, že skvěle vaří a má několik restaurací a televizních show, ale mimo to všechno má tenhle chlapík zatraceně moc rád auta a rád za ně utrácí. A právě toto konkrétní F430, které najdete v galerii, je na prodej. Ramsay auto koupil jako nové v roce 2005 a vlastnil ho několik dlouhých let. Od té doby ho vlastnili ale už další dva majitelé, přičemž ten poslední ho teď prodává. O dražbu se postará aukční dům Silverstone Classic v rámci Silverstone Classic Auction, která proběhne od 27. do 28. července tohoto roku.

Specialisté z aukčního domu očekávají, že by se cena za toto konkrétní Ferrari mohla vyšplhat na zajímavou částku, a to právě s ohledem na fakt, kdo byl jeho prvním majitelem, ale také z důvodu té manuální převodovky. Navíc jde o kus, o který se jeho majitelé vždy perfektně starali a má najeto jen 7 242 kilometrů. Šušká se, že konečná cena by mohla atakovat částku 135 tisíc liber, tedy asi 4 miliony korun.

Reklama

Související témata:
Gordon Ramsay
Načítám