Hlavní obsah

Ferrari musí řešit jméno nového SUV přes svoje právníky

Foto: Ferrari

Ferrari Purosangue na jedné z mnoha skic. Jeho skutečnou podobu zatím automobilka přísně střeží

Pokud vám přijde titulek jako zavádějící, čtěte dále. Ferrari opravdu musí řešit jméno nového SUV s antidopingovou organizací. Nové SUV od Ferrari se začne prodávat už v příštím roce, ale v Maranellu ještě pořád neví, jestli pro něj budou moci použít název, který si původně zaregistrovali. Celý spor teď řeší právníci a Úřad průmyslového vlastnictví.

Článek

Na nové SUV od Ferrari čekají všichni boháči jak na smilování boží. A nepochybně na něj čekají i akcionáři automobilky, kteří jsou povzbuzeni obrovským zájmem o konkurenční Lamborghini Urus a stabilními prodeji Porsche Cayenne. Nikdo zkrátka nepochybuje o tom, že to bude úspěch, protože co si budeme povídat, poslední roky se maranellské automobilce náramně daří a o všechny její nové modely je abnormální zájem.

Ferrari dlouho tajilo podrobnosti o novém modelu, ale na prezentaci nového vozu jménem Roma se vedoucí technického oddělení Michael Lieters nechal slyšet, že použitá modulární podvozková platforma by měla sloužit i pro nové SUV. „V budoucnu bude mít Ferrari dvě základní platformy, které bude používat. Jedna pro vozy s motorem vzadu, druhá pro auta s motorem vpředu,“ řekl Lieters. „Obě dvě platformy budou mít široké možnosti modularity, speciálně u té s motorem vpředu je možné široké použití, SUV nevyjímaje.“

Potvrdil tak to, o čemž už si dlouho štěbetají i vrabci na střeše. Platforma pro modely s motorem vpředu by měla zvládnout zástavbu šesti, osmi i dvanáctiválcových motorů, pohon všech kol a samozřejmě i nyní téměř povinné hybridní ústrojí. Pro SUV by však měla být zesílena a odlehčena.

Nové SUV od Ferrari by mělo být plnohodnotnou čtyřkolkou a pod jeho kapotou by se měly objevit jak osmi, tak šestiválcové motory. Je otázkou, jestli plug-in hybridní technologie bude u obou motorizací, nebo jen u menšího motoru. Jedno nám ale Ferrari slibuje od samého začátku - i SUV bude jezdit jako každé jiné Ferrari!

I proto v Maranellu použili jméno „Purosangue“, což v překladu znamená „čistá krev.“ Jenže právě název je nakonec to, co by se mohlo ukázat jako největší komplikace. Značku Purosangue má totiž od roku 2013 zaregistrovanou i antidopingová společnost Purosangue Foundation. A právě tato společnost zablokovala snahy Ferrari o registraci ochranné známky, když byly zveřejněny první detaily o novém SUV z Maranella.

Ferrari se již obrátilo na soud v Boloni a argumentuje tím, že antidopingová organizace nevyužívá komerčním způsobem značku Purosangue, a tak nic nebrání tomu použít toto jméno pro automobil. Advokát antidopingové společnosti však tvrdí, že mají uzavřené partnerství se značkou Adidas, kde je prý slovo Purosangue využíváno.

Není to poprvé, kdy se Ferrari obrací na soudy, aby ochránilo svoji značku a zájmy. Poslední veřejně známý případ je z roku 2014, kdy se řešilo pomalované Ferrari ve virálním videu hudebního producenta známého pod jménem Deadmau5.

Reklama

Související témata:
Načítám