Hlavní obsah

Filmy expedice Tatra kolem světa po 30 letech nalezeny!

Foto: archiv Garaz.cz

Cestovali tři roky, projeli 67 států a ujeli 200 000 kilometrů. Start byl velkolepý, ale jejich návrat v porevoluční době už tolik netáhl, a tak se jejich filmy, které původně měly jít do kina i televize, vůbec nedočkaly odvysílání. Po 30 letech se to ale změní!

Článek

Tahle expedice neměla obdoby. Tatra postavila velmi speciální 815 GTC, která se nebála terénu a poskytla domov posádce 5 dobrodruhů na cestě kolem světa. Startovali 18. března 1987, přejeli šest kontinentů, navštívili 67 zemí a najeli celkem 200 000 kilometrů. Zpátky domů se vrátili o tři roky později, konkrétně v dubnu 1990. Čekalo je velké vítání na Staroměstském náměstí, ale zájem o jejich výstupy už moc valný nebyl. A to přitom dovezli 100 hodin unikátních filmových záběrů.

Z té stovky hodin materiálů byly sestříhány dva filmy o stopáži hodiny a půl, které však televize neměla zájem vysílat a nedostaly se ani do kin (pan Stanislav Synek alespoň napsal knihu Tatra kolem světa, jež se vydání dočkala). Záběry vlastně zcela zmizely z povrchu světa někam do hlubin filmových archivů. S tím se ale odmítl smířit Matěj Skalický, kolega novinář z Českého rozhlasu, který po tříletém pátrání ve spolupráci s Národním filmovým archivem dokázal vystopovat dvě beta kazety s původními filmy, které se tak až po třech dekádách dočkají své zasloužené premiéry.

Slavnostní první promítání proběhne 1. února v budově Českého rozhlasu na Vinohradské 12 (studio S1). Předcházet tomu bude celotýdenní reportážní seriál o hledání filmů a expedici jako takové, který si můžete poslechnout každý všední den posledního lednového týdne (27. – 31.1.) zhruba kolem 8:40 na vlnách Radiožurnálu – půjde o úryvky z filmů, povídání o expedici, pátrání ve Státním fondu kinematografie a v Národním filmovém archivu.

Dobrodružství ale nekončí! Už v sobotu 22. února vystartuje na cestu další expedice Tatra kolem světa 2! „Bude to nejvýznamnější česká i slovenská expedice, díky které dáme lidem možnost zažít skutečnou expedici na vlastní kůži,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů projektu Tatra kolem světa 2 Marek Havlíček. Trasa povede přes Střední a Východní Asii, projede Jižní, Střední i Severní Amerikou a přes celý africký kontinent zpět do Česka. Celkem je v plánu ujet více než 240 000 kilometrů a navštívit téměř 70 zemí světa (více na stránkách expedice TatraKolemSveta.cz nebo na jejich facebooku).

My je rozhodně budeme velmi bedlivě sledovat – co vy?

Reklama

Související témata:
Cesta kolem světa
Načítám