Hlavní obsah

Evropským autem roku se stává Peugeot 208

Foto: Jakub Deml

Peugeot 208 GT Line

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně se mělo vyhlášení ankety Evropské auto roku odehrát u příležitosti novinářských dní na autosalonu v Ženevě. Jenže jak známo, jen tři dny před oficiálním vypuknutím byl autosalon kvůli obavám z šíření nového typu koronaviru zrušen. Vyhlášení Car of the Year (zkráceně COTY) se tedy odehrálo ve skromnějším prostředí internetového živého přenosu.

Článek

COTY je obdobou českého Auta roku, jen v celoevropském měřítku. Anketa poprvé představila vítěze v roce 1964, kdy vyhrál Rover 2000. Na počátku letošního ročníku stálo 30 kandidátů – 30 nových vozů, které musí být v určitém aktuálním období na trhu alespoň pěti evropských států. Kompletní seznam kandidátů si můžete prohlédnout v galerii zde.

Výsledek je pak poměrně jednoduchý, neboť se hlasuje pouze o jednom jediném vítězném voze. Nejsou zde žádné kategorie ani přidružená ocenění. Jen jeden výherce. Ve dvou kolech o něm rozhoduje porota složená ze 60 vybraných automobilových novinářů napříč celou Evropou. Dohromady zde má zastoupení 23 zemí, včetně Česka, které reprezentuje v porotě Jiří Duchoň.

Po prvním kole volby se výběr zúžil na 7 finálových aut, mezi která každý porotce rozdal 25 bodů. Hodnotící museli obodovat vždy alespoň pět aut a svou volbu ještě zdůvodnit. Finalisty se staly: BMW řady 1, Ford Puma, Peugeot 208, Porsche Taycan, Renault Clio, Tesla Model 3 a Toyota Corolla.

A definitivním vítězem - jak už koneckonců víte z titulku článku - se stal Peugeot 208, který od 60 porotců dostal dohromady 281 bodů.

Vítězství Peugeotu je poměrně překvapivé, a hlavně se jedná o značnou změnu oproti předešlému ročníku. Zatímco se Evropským autem roku 2019 stalo elektrické SUV Jaguar I-Pace, letošní vítěz je o poznání „lidovější“. Malý Peugeot se chlubí příznivou základní cenou a porotce na něm zaujala mimo jiné široká nabídka pohonných ústrojí. Volit můžete benzinové i naftové motory, nebo čistě elektrický pohon.

Peugeot obecně slaví v anketě COTY solidní úspěchy. Poprvé se francouzské značce zadařilo v roce 1969 s modelem 504 a následně v roce 1988 s modelem 405. Následoval úspěch s 307 v roce 2002 a vítězné byly i Peugeoty 308 v roce 2014 a 3008 v roce 2017.

Reklama

Načítám