Hlavní obsah

Evropské auto roku zná finalisty, Octavia mezi nimi nechybí

Foto: Caroftheyear.org

Pořadatelé ankety Car of the Year zveřejnili seznam sedmi finalistů, kteří budou bojovat o titul evropského Auta roku 2021. Jde o různorodé modely, mezi kterými nechybí elektrický Volkswagen ID.3, LR Defener, ale i „lidová auta“. Našince potěší, že mezi finalisty se dostala i Octavia.

Článek

Šedesát porotců z celkem 29 nominovaných vozů vybralo finálovou sedmici. Jde o modely, které od poroty, tvořené evropskými automobilovými novináři, dostaly nejvíce bodů. A že měli odborníci těžké rozhodování. Do užšího výběru nakonec nepostoupil například Mercedes-Benz třídy S (a dokonce ani další ze tří nominovaných vozů značky – GLA, GLB a GLS). Také korejský Hyundai má letos smůlu. Ani jeden z celkem tří nominovaných vozů – i10, i20 a Tucson – do finále nedojel.

To, že postoupí Volkswagen ID.3, se dalo čekat. Překvapením patrně není ani nová generace legendárního Land Roveru Defender, zatímco tuzemské fanoušky bezpochyby musí potěšit úspěch čtvrté generace Octavie.

Nebudeme vás napínat, finálová sedmička je následující:

  • Citroën C4
  • Cupra Formentor
  • Fiat New 500
  • Land Rover Defender
  • Škoda Octavia
  • Toyota Yaris
  • Volkswagen ID.3

Historie ankety

Evropské anketa Auto roku (COTY) se vyhlašuje od roku 1964. Tehdy vyhrál Rover 2000, zatímco loni zvítězil Peugeot 208. Kvůli pandemii koronaviru byl tři dny před otevřením zrušen ženevský autosalon, takže k vyhlášení vítěze nedošlo na tomto tradičním místě, ale v rámci internetového přenosu. A stejné to bude i letos. Výsledky budeme znát již v pondělí 1. března.

„Výsledky prvního kola výběru mě potěšily. Nechybí samozřejmě dva elektromobily, ale ani ‚obyčejná auta pro obyčejné lidi‘ jako Yaris a Octavia či Formentor a Defender pro ty, kteří si chtějí za volantem také pořádně užít,“ řekl pro Garáž.cz Jiří Duchoň, jediný český porotce v anketě.

„Při pohledu na finálovou sedmičku volby COTY 2021 se nicméně nemohu ubránit dojmu, že Škoda Auto dosud neměla tak nadějné vyhlídky na dobré umístění jako právě letos,“ dodal Duchoň.

V roce 2009 byla mezi finalisty Škoda Yeti, o tři roky později se mezi sedm nejlepších aut dostala i třetí generace Octavie. Ani v jednom případě to nevyšlo, Škoda v této prestižní anketě nikdy nezvítězila. Podaří se to letos?

Reklama

Načítám