Hlavní obsah

Elon Musk chce pohánět Teslu Roadster tryskovými raketami

Foto: Tesla

Tesla Roadster

Elon Musk je bezesporu neotřelý vizionář a snílek, nicméně občas se jeho nápady dostávají do bodu, kdy celý svět jen nevěřícně kroutí hlavou. Těžko říct, kde je hranice mezi vizionářstvím a šílenstvím, ale vidina Tesly Roadster se standardně dodávaným tryskovým pohonem ji rozhodně překračuje.

Článek

Před pár dny oznámil Musk na svém twitterovém účtu, že Tesla Roadster – úchvatně výkonný koncept, který se má začít prodávat někdy v druhé polovině příštího roku, dostane velmi speciální výbavu na přání. Mělo by se jednat o takzvaný „SpaceX“ balíček, obsahující přibližně deset vzduchových trysek, rozmístěných kolem auta.

Z těchto trysek bude podle potřeby proudit vzduch, uchovávaný v kompozitních nádobách pod obrovským tlakem. Elon na svém Twitteru uvádí, že trysky přispějí Roadsteru k výrazně lepšímu zrychlení, maximální rychlosti, ale i brždění a zatáčení. Tesla si prostě podle situace pomůže tryskou a využitý vzduch doplní výkonnými elektrickými kompresory, poháněnými od hlavních akumulátorů.

Foto: T Sportline

Render Tesly Roadster s tryskovým pohonem

Samozřejmě, že se taková „výpomoc“ zdá jako úplná sci-fi šílenost. Zejména přihlédneme-li k tomu, že má klasický Roadster zrychlovat z nuly na sto do dvou sekund a maximálkou přesáhnout 400 km/h. Jenže ono to vypadá, že Musk myslí svoje slova skutečně smrtelně vážně a nedělá si srandu.

Nová Tesla Roadster je už sama o sobě takřka za hranicí běžného chápání. Elektromobil o ohromném výkonu by mohl být jedním z nejzásadnějších sporťáků všech dob, nicméně ani to jejímu tvůrci zjevně nestačí. Elon chce posunout svůj vrcholný produkt do zcela nových výšin a nebojí se použít technologie, vyvinuté u jeho druhé společnosti – vesmírné SpaceX. Koneckonců jak sám říká „možná umožní Tesle i létat“.

Vyvstává však velká otázka, zda se SpaceX příplatku, potažmo celé Tesly Roadster vůbec kdy dočkáme. Jak se ukázalo již dříve, Elon Musk je sice vizionář, jenže občas umí naslibovat hory i s horaly a vybásnit věci, které zkrátka nemůže reálně splnit. Nezbývá než počkat, co Tesla nakonec předvede.

Reklama

Načítám