Hlavní obsah

Elektrický obytný automobil Stella Vita pohání sluníčko

Foto: Solar Team Eindhoven

Sluníčko stačí k jeho plné soběstačnosti jak při jízdě, tak při táboření

Podle všeho je to první obytný vůz se solárním pohonem na světě. Za slunečného dne ujede až 730 kilometrů a možná vás nepřekvapí, že je to dílo univerzitních studentů. A za pár dní ho můžete potkat na dálnici.

Článek

Je jisté, že elektromobily změní způsob, jakým se pohybujeme, a studenti nizozemské technické univerzity v Eindhovenu ukazují, jak by mohly vypadat elektrické obytné automobily. Dvacet dva studentů z týmu Solar Team Eindhoven navrhlo a postavilo první obytný vůz na solární pohon na světě. Jmenuje se Stella Vita a je ukázkou udržitelného života a mobility.

Na první pohled je patrné, jak moc se soustředili při návrhu nejen na aerodynamiku, ale i praktické využití, což kvitujeme s povděkem. Design interiéru je promyšlený a najdete v něm všechny běžné věci z dnešních obytných aut. Střecha je pak vysouvací nahoru, takže se v autě pohodlně postavíte. Stella Vitta vypadá prostorně a příjemně, celkový design je pak futuristický.

Velká a dlouhá střecha v jednom mocném oblouku je nutností pro použití solárních panelů, které ji zcela zakrývají, ale to není vše. Střecha je totiž rozkládací a po jejím vyklopení a rozložení panelů do stran se plocha solárních článků zdvojnásobí, a zvýší tak výkon.

Bohužel, neexistují žádné podrobnosti o baterii nebo pohonném systému, víme jen, že za slunečného dne je jeho dojezd až 730 kilometrů a že při jízdě solární články nenabíjí jen baterii auta, ale mohou napájet i kávovar, televizi, notebook…

Už víme, že elektromobily nabízí designérům a konstruktérům nové možnosti při navrhování interiéru osobních aut a ani obytný vůz se solárním pohonem se nezdá být nemožný. V polovině září se studenti vydají s vozem na dlouhou cestu po Evropě až k nejjižnějšímu cípu Španělska, aby se tam dostali pouze pomocí sluneční energie.

Pokud tedy budete někde na cestách, dívejte se pozorně po obytných autech, které pojedou kolem vás. Dost možná potkáte i tento zvláštně vypadající obytňák zítřka, který se ale za několik let může stát realitou.

Reklama

Načítám