Hlavní obsah

Elektrický hothatch? Noční můra se stává skutečností

Foto: Nissan

Sporotvní verzi Nissanu Leaf poznáte na první pohed

Nissan představil sportovní verzi svého elektromobilu Leaf. A je pod ním podepsaná jeho sportovní divize Nismo. Svatokrádež?

Článek

Nissan Leaf je... nejprodávanější elektromobil na světě! A možná tomu nebudete chtít ani věřit, ale každý čtvrté auto na baterky je právě Leaf. Jeho sportovní verze odladěná specialisty divize Nismo byla představena na japonském trhu a s jejím uvedením do Evropy se nepočítá. Sami si vyberte, jestli je to dobře, nebo špatně. Za nás to vidíme tak, že Nissan jen potřeboval, aby se o Leafu zase začalo trochu víc mluvit.

Leaf Nismo má snížený podvozek, osmnáctipalcová kola, agresivnější bodykit, upravený interiér se sportovními sedadly a jinak nastavenou stabilizaci. Pořád ho pohání elektromotor a baterie s kapacitou 40 kWh, jiný je ale software, takže by auto mělo mít vyšší výkon. O kolik ale Nissan neuvádí, stejně tajemný je i v dalších technických údajích. Běžná verze má 150 koní, zrychlí na stovku za 7,9 s a jede, ehm, 144 km/h.

Tento model měla automobilka už delší dobu v plánu a snad vznikne i jeho ryze závodní podoba. Trochu škodolibě připomínáme, že něco podobného představila i Tesla, ale při testovacích jízdách se jejich prototypy přehřívaly a následně se jejich pohonná ústrojí sama přepla do nouzového režimu.

A co vy? Koupili byste si sportovní elektromobil?

Reklama

Související témata:
Načítám