Hlavní obsah

Elektrické SUV Mercedes-Benz EQB uveze až sedm osob

Foto: Mercedes-Benz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosavadní elektrické premiéry měly hlavně přitahovat pozornost – proto šlo především o velká nablýskaná SUV, superrychlé luxusní sedany nebo malinké městské stylovky. Postupně však přicházejí na trh i docela obyčejná rodinná auta, jako je tohle praktické SUV od Mercedesu.

Článek

Po elektřinou poháněné kosmické lodi na kolech jménem EQS přichází Mercedes s poněkud rozumnější elektrickou novinkou. Konvenční rodinné SUV Mercedes GLB jsme si oblíbili pro jeho nečekanou prostornost a praktičnost, právě představená elektrická verze EQB proto staví na osvědčených základech a pouze přidává modernější pohon.

A také modernější tvář, příď si EQB totiž vypůjčil od menšího elektrického sourozence EQA a zadní světla propojená světelným pruhem ho také trochu připomínají. Dalším společným vizuálním znakem jsou detaily v barvě mědi a růžového zlata, které se ostatně vyskytují i v interiéru, jenž je svým pojetím a výbavou prakticky shodný s EQA.

Foto: Mercedes-Benz

Kabina EQB bude nejen skvěle vybavená, ale také neobyčejně prostorná

Základní krabicovitý tvar karoserie GLB se každopádně nezměnil, což je výborná zpráva pro vnitřní prostor – měl by tak nabízet dostatek místa až pro sedm pasažérů (zadní dvojice do 168 cm výšky), posuvnou prostřední lavici (rozsah až 140 mm) a prostorný zavazadlový prostor (570-760 litrů, s třetí řadou sedadel jen 500 l).

Mercedes zatím nesdělil mnoho detailů o pohonném ústrojí. K dispozici by však měly být verze s pohonem předních (jeden elektromotor) nebo všech kol (dva elektromotory) o výkonu až 288 koní. Baterie o kapacitě 66,8 kWh (nabíjení DC až 100 kW, AC až 11 kW) má zajistit dojezd až 420 km. Zároveň ale Mercedes slibuje, že časem dorazí verze s vyšším výkonem i delším dojezdem.

Evropská specifikace EQB by měla dorazit na náš trh ke konci letošního roku, do té doby nám Mercedes určitě sdělí další podrobnosti včetně českých cen. Díky sedmimístnému uspořádání bude mít EQB výraznou výhodu nad konkurencí představovanou Škodou Enyaq iV, Volkswagenem ID.4 a dalšími.

Reklama

Načítám