Hlavní obsah

Z osobáku za pár minut obytňákem díky vestavbám Egoé nest

Foto: Egoé nest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se sice pomalu ale jistě blíží ke svému konci, teplých dní nás ale letos ještě pěkná řádka čeká. A to je ideální příležitost vyrazit někam na výlet do přírody nebo třeba do kempu. Dovoleným v exotických destinacích totiž letošní rok příliš nepřeje, a tak spousta lidí volí rekreaci doma v Česku. Jak ukazují výrobky tuzemské společnosti Egoé nest, pro pohodlné kempování v autě už nepotřebujete dodávku ani nastálo upravený vůz.

Článek

Firma Egoé nest, která sídlí v moravských Bílovicích, nabízí obytné vestavby, které se dají snadno namontovat do vozidla během deseti minut, a to bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do vozu. „Vestavba je ve voze pouze položená a ukotvená, nemusí se nic vrtat ani šroubovat do samotného auta,“ vyzdvihuje jednu z hlavních výhod vestaveb Egoé nest obchodní manažer společnosti Adam Mašek.

Vestavby mají všechny potřebné bezpečnostní certifikace na ukotvení ve voze, samotné auto ale díky bezzásahovosti instalace žádnou legislativní úpravou projít nemusí. Jedná se vlastně o zavazadlo. Jednou z hlavních výhod tak je, že je možné vestavbu vozit v autě jen po dobu dovolené a po zbytek roku vám pak nebude ve voze zabírat místo. Kromě kompletních boxů, které obsahují spací část a výsuvnou kuchyňku, nabízí společnost Egoé nest také jen samostatné spaní anebo samotnou kuchyň. V té nechybí například malá lednice, dřez s baterií, plynový vařič, prostor pro nádobí nebo schránky pro uložení potravin.

Zákazníci si ale nejčastěji pořizují rovnou celý komplet, dává totiž asi největší smysl. Díky důmyslně vyřešeným úložným prostorům odpadá na dovolené každé ráno a večer nepohodlné přemísťování věcí z místa na místo, a toto kompletní řešení tak nabízí uživatelům největší komfort. Navíc už není nutné mít pro vestavbu dodávku, Egoé nabízí boxy i do vozů kategorie SUV či kombi.

Foto: Egoé nest

Pro instalaci obytné vestavby už nemusíte nutně mít dodávku, v nabídce jsou i boxy pro vozy SUV či kombi

Největší velikost boxu je určená pro vozy, jako je Mercedes-Benz třídy V nebo Ford Custom, o něco menší vestavba je pak určená pro Volkswagen Transporter. Další užší vestavba je určená pro vozy, jako je Toyota Proace nebo Citroen SpaceTourer. Tím se ale nekončí. Menší box lze vložit také do vozů, jako je Volkswagen Caddy, Peugeot Rifter nebo Citroen Berlingo. A pak jsou ještě k dispozici další dvě menší vestavby, které jsou určeny pro vozy, jako je Dacia Duster, Jeep Wrangler, ale i Volkswagen Passat, Škoda Superb anebo Škoda Octavia.

Jedná se o stoprocentně českou výrobu, která probíhá na zakázku. Zákazník si na začátku zvolí barvy a příslušenství, samotná výroba pak trvá 4 až 5 týdnů. Mezi nabízené příslušenství k vestavbám patří například stropní tašky, okenní tašky nebo multifunkční kempovací stolek s židlemi. „Předání funguje tak, že zákazník přijede se svým vozem a odjíždí přibližně za 45 minut včetně předání dokumentace a vysvětlení manipulace s vestavbou,“ popisuje Mašek.

Foto: Egoé nest

Malá kuchyňka vestavby Nestbox nabízí i ledničku, dřez s baterií a plynový vařič

Egoé nest také spolupracují s některými oficiálními dealery automobilů, a tak si můžete obytnou vestavbu nakonfigurovat do svého nového vozu přímo v autosalonu a nemusíte po koupi vozu už auto nijak dodatečně dovybavovat. „Spolupracujeme například s českou Toyotou, která promuje naše vestavby pro model Proace. Loni dokonce postavili kempingový speciál Proace Nomad, který nese naši vestavbu,“ dává za příklad Mašek. Podobná spolupráce pak běží také s Volkswagenem nebo Peugeotem.

Už z názvu firmy lze vyčíst, že majitelé Egoé si chtějí výrobky dělat také tak trochu pro sebe. Musí se jim tedy líbit. Design je jedním z klíčových pilířů produktů značky, i když podle Adama Maška nesmí nijak omezovat jejich funkčnost. „Jedná se o čistý a jednoduchý design, což je při vývoji a výrobě složitější, než by se mohlo zdát. U věcí, které vypadají na pohled jednoduše, je totiž těžší vše schovat, aby byly opravdu funkční,“ vysvětluje a upozorňuje na prestižní designové ocenění Red Dot, které získala firma v letošním roce za vestavbu Nestbox.

Foto: Egoé nest

Prioritou firmy je důraz na funkčnost a design

A jak to vlastně celé začalo? Jeden ze zakladatelů firmy Radek Hegmon si pořídil obytné auto, se kterým hodlal cestovat po Evropě. Hned záhy ale zjistil, že velký obytňák s sebou nese řadu omezení, jako je nemožnost zajet do centra města, omezení rychlosti na dálnici nebo jen velmi omezené využití vozu po zbytek roku. A tak vznikla myšlenka vytvoření obytného boxu, který by se dal nainstalovat do dodávky. Nápad se uchytil a dnes bílovická firma nabízí obytné vestavby do většiny zemí Evropy.

V Bílovicích u Uherského Hradiště je přitom jak sídlo firmy, tak i kompletní výroba, oddělení vývoje, marketing, designové studio a venkovní showroom. Druhý showroom, nebo chcete-li prodejnu, pak najdete v pražském Karlíně. Celkem čítá společnost kolem dvaceti zaměstnanců.

Foto: Jakub Deml

Kromě sídla v Bílovicích má Egoé také showroom v pražském Karlíně

Letošní sezona je pro společnost Egoé nest, stejně jako pro řadu dalších firem, unikátní. Kvůli pandemii koronaviru se na jaře prodej takřka kompletně zastavil, později však sezona naběhla o to rychleji. Lidé totiž letos často zůstávají na dovolenou v Česku anebo jednou autem do sousedních zemí, což byznysu s kempingovými vestavbami nahrává. Na rozdíl od jiných odvětví tak nemusí tento obor na úpadku cestovního ruchu, zdá se, příliš tratit.

A na kolik taková vestavba do vašeho vozu vyjde? Ceny se liší model od modelu, ale obecně se pořizovací cena kompletní vestavby Egoé nest, tedy jak lůžkové části, tak i kuchyňky, pohybuje mezi 55 a 89 tisíci dle typu vestavby.

Reklama

Načítám