Hlavní obsah

EarthCruiser Terranova je další pojízdný dům

Foto: EarthCruiser Overland Vehicles

Terranova od firmy EarthCruiser je dalším z „pojízdných domů“ do terénu

Je neuvěřitelné, kolik firem poskytujících přestavbu vozů terénních na obytné dnes existuje. A kolik jich vzniklo jen za uplynulé dvě dekády! Přesně tohle je jedna z oblastí podnikání, která vzkvétá, neboť současná situace skoro vybízí k tomu „vzít dům na ramena“ a vyjet někam mimo civilizaci. Firma EarthCruiser si zakládá na neustálém pokroku a vývoji, přičemž do své práce vkládá navíc neskutečné nadšení pro řemeslnou práci.

Článek

„Naše výrobní oddělení nikdy nepolevuje, nikdy. Stavíme dlouhodobé platformy pro dlouhodobé sny.“ Takto zní motto na webových stránkách společnosti EarthCruiser, a přestože jde o jednu z těch mladších, dohání „nedostatek“ zkušeností pracovitostí, pílí a vůlí neustále vylepšovat svůj produkt.

Foto: EarthCruiser Overland Vehicles

K použitým materiálům patří sklolaminát a materiály používané ve vojenském průmyslu. Kompozitové stěny jsou pro lepší izolaci vyplněny pěnou

Firma vznikla v Austrálii v roce 2009, ale do podoby, v jaké ji svět zná dnes, dospěla v roce 2013. Mezitím se sídlo přemístilo do amerického státu Oregon. Jde o firmu založenou designéry a inženýry, takže tu není pochyb o té správné odbornosti.

Klasické obytňáky už tu s námi jsou pěknou řádku let, ale někteří jejich majitelé se rozhodli, že když už jsou na výletě, že se chtějí dostat, až kam oko dohlédne. A tak se začal rozvíjet trh s terénními obytňáky, který zažívá největší boom teprve poslední zhruba desítku let. Konkrétně EarthCruiser se se svým pravděpodobně nejúspěšnějším produktem zvaným Terranova specializuje zejména na úpravy terénních Fordů, nicméně v roce 2022 se mají přidat rovněž Chevrolety a Dodge, které jsou v jejich domovině neméně oblíbené.

Tato expediční Terranova má skvělou vychytávku v podobě vysouvatelné střechy – při jízdě tedy „netrčí“ z auta a nezvyšuje odpor vzduchu, při zastavení však nabízí dost místa na hlavu i pro čahouny vysoké 196 centimetrů. Variabilní výška je rovněž nezbytná pro postel – její ukotvení je totiž na horní hraně „nákladového prostoru“ picku-pu, ovšem když je střecha ve vyvýšené poloze, dá se pohodlně uvelebit či posadit na posteli. Až člověku jde hlava kolem, skoro jakoby se tu odehrávala nějaká prostorová magie.

Foto: EarthCruiser Overland Vehicles

Uvnitř je na sto procent využitý každý decimetr čtvereční. Variabilita interiéru je vynikající

Tato horní spací část obsahuje širokou matraci pro dva, několik zásuvek, ambientní osvětlení pro čtení a úložné prostory. Nahoru se potom neleze po žebříku, jak bývá běžné, ale vyjde se normálně po malých schůdcích, do kterých jsou zabudovány další úložné prostory. Tady někdo opravdu používal hlavu, klobouk dolů!

Dolní část je potom převážně obývací. Je tu posezení až pro čtyři dospělé, stolek pro vychutnání teplé snídaně a ranní kávy, případně partičky karet. Stůl přitom má variabilní výšku, dá se však posouvat i horizontálně, ne pouze vertikálně. V případě nutnosti se tento „obývák“ může přeměnit na místnost pro spaní s délkou až 193 centimetrů.

Promyšlená kuchyňka pak kromě tekoucí vody a elektrické sítě poskytuje varnou desku a ledničku. Součástí vybavení interiéru je i kompaktní toaleta a ovládání vysouvacího modulu střechy s monitoringem spotřeby energie.

EarthCruiser u obytného vozu Terranova používá nejčastěji sklolaminát, který sice není nejlehčí, je však poměrně odolný, klíčové prvky konstrukce pak využívají materiály z vojenského průmyslu. Stěny pak používají kompozitní materiály vyplněné pěnou, což zajišťuje rovněž velmi dobrou izolaci, když noční teploty padnou nebezpečně nízko. Takové propracované technologie však něco stojí – Earth Cruiser si za stavbu zvanou Terranovy účtuje 289 tisíc dolarů, což je v českých penězích téměř 6,2 milionu.

Reklama

Načítám