Hlavní obsah

Důchodce z USA to v elektrodragsteru rozpálil na 304 km/h!

Foto: Don Garlits

Don Garlits je poměrně slavný chlapík a má dokonce vlastní závodnické muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kdo je Don Garlits? Říká se mu Velký táta nebo taky živoucí legenda. Tomuhle chlapíkovi je 87 let, ale dokázal něco neskutečného – v elektrickém dragsteru pokořil rychlostní hranici na čtvrt míle. Na mezinárodní závodní dráze na Floridě to rozpálil na 304,23 kilometrů za hodinu.

Článek

Don „Velký táta“ Garlits je 87letá živoucí legenda a držitel několika světových rekordů. Jeho životní cesta však byla poněkud trnitá. V roce 1970 přišel po úraze o část chodidla, nicméně nehoda ho motivovala k vylepšení dragsterů Top Fuell tak, že před řidiče zastavěl většinu mechanických komponent.

Garlits je prvním mužem, který překonal v závodu na čtvrt míle (402, 336 metru) rychlostní hranice 236, 290, 322, 386, 402 a 434 kilometrů za hodinu. Američan se také chlubí dalším prvenstvím – za osminu míle, tedy za 201,168 metru, zvládl zrychlit na skoro 322 kilometrů za hodinu.

Foto: Don Garlits (archiv)

V tomhle dragsteru Don málem zemřel. Auto se však rozhodl nakonec opravit

Odvážný Američan však chtěl hranici 322 kilometrů za hodinu překonat znovu a zkoušel to v elektrickém dragsteru Swamp Rat 38 na mezinárodní závodní dráze na Floridě, ovšem nepodařilo se. Garlits absolvoval celkem čtyři pokusy na čtvrt míle – poprvé to rozjel na 257, pak na 280, potřetí na 294 a nakonec dosáhl rychlostního milníku 304,23 kilometrů za hodinu. A co víc, potřeboval k tomu jen 7,235 vteřiny.

Proč se však nepodařilo docílit plánu? Dva články z akumulátorů byly úplně po smrti – ty sice mechanici vyměnili, ale poté Dona zradil náboj na levém zadním kole, který umožňuje protočení pneumatiky. Taková závada už však nešla na místě opravit, proto se spolu s celým týmem vydal raději domů.

Foto: Don Garlits (archiv)

Don Garlits a jeho superrychlý elektromobil. No řekněte, kam se hrabe Tesla

Elektrický problém možná bude jedno z témat motoristických hovorů budoucnosti – už se nebudeme bavit o tom, že se nám potkal motor nebo podpálily ventily – namísto toho přijdou ke slovu akumulátory, napětí nebo nechtěné požáry. Don Garlits ve svých 87 letech myslí pozitivně a věří, že kýžené hranice 322 kilometrů za hodinu dosáhne před dovršením kulatých devadesátin.

Foto: Don Garlits (archiv)

Pamětní samolepka za Donovu zesnulou manželku

V rámci závodnické kariéry se Don Garlits projevil jako věrný gentleman – využil totiž závodu a na elektrický speciál nalepil poctu své zesnulé manželce Patricii Bieger. Podle něj jde o způsob, jak může dál pokračovat ve své hvězdné jízdě po boku milované ženy. Ačkoli jsme k elektromobilům poněkud skeptičtí, Donovi rozhodně fandíme, protože jde o chlapíka se srdcem na pravém místě.

Reklama

Související témata:
Památky
Načítám