Hlavní obsah

Test odhalil dvě nebezpečné dětské sedačky

Foto: dTest

Testování dětských autosedaček

Vzhledem k tomu, jak je dnešní doprava zběsilá a stále zrychlující, je holý nerozum cestovat v autě s dětmi bez dětské autosedačky. Poslední testování společnosti dTest ale ukázalo, že rozhodně ne všechny jsou opravdu bezpečné. Dvě dokonce zcela propadly v nárazových testech.

Článek

Dětským autosedačkám už jsme se jednou podrobně věnovali. Vysvětlovali jsme vám, že je dobré si vybraný model dětské sedačky opravdu důkladně prověřit, a jak vidno, nespletli jsme se. Tehdy jsme vycházeli hlavně z německých testů klubu ADAC, ovšem dnes tu máme výsledky ryze českého testování, které provedla spotřebitelská organizace dTest. Ta velmi důrazně varuje před dvojicí dětských autosedaček, jež mohou v případě nehody dokonce ohrozit zdraví a bohužel i život dětí. A takové varování neradno brát na lehkou váhu.

Podle dTestu se jedná o modely Babystyle Oyster Carapace Infant a Chicco Oasys i-Size Bebecare, které jsou určené pro ty nejmenší děti a obě zcela propadly hlavně ve zkoušce čelního nárazu. Oba nebezpečné modely podléhají normě i-Size a jsou určeny pro děti do výšky 78 cm v případě Chicco Oasys i-Size Bebecare a 83 centimetrů v případě Babystyle Oyster Carapace Infant. Ve voze se instalují proti směru jízdy. Model Babystyle Oyster je bohužel k dostání i na našem trhu, a proto dTest podal podnět České obchodní inspekci k prošetření vážných bezpečnostních nedostatků. Druhá sedačka na našem trhu oficiálně k dostání nebyla, ale dTest nemůže vyloučit, že si ji někdo třeba neobjednal ze zahraničního eshopu.

Oba modely prošly náročným testováním při simulované autonehodě. V laboratorních podmínkách se na figurínách měří riziko poranění dítěte při čelním nárazu v rychlosti 64 km/h a při bočním nárazu v rychlosti 27 km/h. dTest při tomto testování spolupracoval s německým autoklubem ADAC a výsledky jsou opravdu špatné. Proto dTest důrazně varuje před koupí těchto modelů, a to bez ohledu na okolnost, že další testy obou sedaček ještě proběhnou. Jak řekla Hana Hoffmanová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest: „I když kompletní výsledky testu teprve zpracováváme, v zájmu záchrany dětských životů a zdraví varujeme spotřebitele před koupí nebezpečných autosedaček už nyní.“

Znovu se tedy budeme opakovat. Při výběru dětské autosedačky nehleďte tolik na cenu nebo barevné zpracování. Dobře si nákup promyslete a k vybranému modelu si obstarejte co nejvíc informací, pokud možno z nezávislých zdrojů.

Věnovali jste před nákupem dětské autosedačky pozornost bezpečnostním testům?
Ano
90,1 %
Ne
7,2 %
Není to pro mě důležité
2,7 %
Celkem hlasovalo 7631 čtenářů.

Reklama

Načítám