Hlavní obsah

Dopravní značky, které (možná) neznáte

Foto: Martin Jánský

Značka Pražský okruh je jednou z těch, které řidiči nevnímají ani neznají

Máte pocit, že jste na silnici absolutní profíci a že vás nic nemůže překvapit? Nu, abyste nebyli překvapeni… Tyto čtyři dopravní značky totiž nejsou příliš rozšířené a zdá se, že spousta řidičů vůbec nezná jejich význam.

Článek

Každý řidič zná základní dopravní značky, jako jsou hlavní silnice, přednost v jízdě nebo zákaz zastavení. Část z nich si ale zákaz zastavení plete se zákazem stání, a to pak pomůže jednoduchá mnemotechnická pomůcka. Zákaz zastavení je rozdělen na čtyři části a dá se přečíst jako zákaz za-sta-ve-ní, kdežto zákaz stání je rozdělen jen na poloviny, takže se dá číst jako zákaz stá-ní. Jednoduché, ne?

Jsou ale značky, jejichž význam byste si měli jednoduše zapamatovat. A tyto čtyři, které jsme vybrali, spousta řidičů možná nikdy ani neviděla, natož aby znala jejich význam.

Městský okruh

Foto: Ministerstvo dopravy

Jednoduchý piktogram může působit zmatečně už jen proto, že se většinou podobné symboly kreslí proti směru hodinových ručiček

Nově používané označení pro městský okruh mohou řidiči zatím potkat jen v Praze, kde značí Pražský okruh. Ten se stal zároveň dálnicí D0. A většina současných silnic pro motorová vozidla se vlastně změnila na dálnice.

„Označení Pražského okruhu smysl má, protože na okruhu je zakáz stání motorových vozidel, takže když řidič ví, že je na okruhu, bude se tak snažit minimálně toto pravidlo neporušit,“ vysvětluje Libor Budina z Autoklubu ČR. Zároveň však připouští, že změna značení může být pro někoho zmatečná. „Platí ale i staré značení, a to až do konce roku 2025,“ doplňuje.

Podle ministerstva dopravy piktogram dobře vystihuje skutečnost, že jde o objezd města.

Bezpečný odstup

Foto: Shutterstock/ Garáž.cz

Svislá dopravní značka, která ale dává smysl jen v kombinaci s vodorovným dopravním značením

Svislá dopravní značka „Bezpečný odstup“ je spojená s vodorovným dopravním značením, na silnicích je tedy vždy potkáte společně. „Bezpečný odstup je jednou z klíčových otázek dnešního provozu a tyto značky řidičům pomáhají s orientací v provozu, kdy je třeba pro některé těžké pochopit a používat pravidlo dvou sekund,“ vysvětluje dopravní expert Roman Budský. „Minimální počet šipek, které jsou vyobrazeny na značce, by měl řidič vidět na silnici vepředu za jedoucím vozidlem.“

Bezpečná vzdálenost je přitom důležitá nejen kvůli nehodovosti, ale má taky zásadní vliv na plynulost silničního provozu. Malá bezpečná vzdálenost totiž vyžaduje silnější reakce řidiče, což se řetězí a může vyústit až v to, že vozidlo na konci v řadě úplně zastaví, zatímco to první jen přibrzdilo.

Osoby na osobních přepravnících 

Foto: Ministerstvo dopravy

Ano, opravdu je to postavička na segwayi. Chce to ale pořádně prozkoumat

Dopravní značka může působit na první pohled poněkud zmatečně, ale podíváte-li se na ni déle, zjistíte, že je na ní panáček jedoucí na segwayi. Tento moderní osobní přepravník nadělal spoustu zlé krve nejen v Praze, ale po celém světě, a pravidla jeho používání se liší nejen stát od státu, ale i město od města, nebo dokonce v jednotlivých městských částech.

Nově se mohou v ČR vozítka Segway používat i na cyklostezkách a na stezkách pro chodce. Naopak na silnici nemají co dělat.

Nábřeží

Foto: Ministerstvo dopravy

Značka, která nás baví nejvíc. Zároveň ji ale považujeme za úplně zbytečnou

Značku „Nábřeží” jsme vybrali hlavně proto, že působí až úsměvně a dost dobře si neumíme představit její praktické využití. „Upozorňuje na místo směřující na nechráněné nábřeží nebo břeh,“ cituje vyhlášku Libor Budina z Autoklubu ČR. „Značka se používá v těch případech, že silnice vede podél řeky nebo vodní plochy a nejsou užita svodidla nebo zábradlí, která zabraňují sjetí vozidel.“

Ano, značka „Nábřeží” je dost možná zralá na titul „Nejzbytečnější dopravní značka,“ ale kdoví, třeba máte jiné favority… Podělte se s námi o ně!

Reklama

Související témata:
Nábřeží
Načítám