Hlavní obsah

Dokonalý terénní karavan pro všechny dobrodruhy

Foto: Life Style Camper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozit si s sebou celý dům na kolech je při cestování obrovská výhoda – ale z karavanu se může stát snadno obrovská přítěž, když se rozhodnete sjet ze silnice do sebemenšího terénu. A to mnoho odvážných majitelů skutečně chce, protože kde asfalt končí, tam skutečné dobrodružství teprve začíná…

Článek

Cestování s karavanem může mít i jiné podoby než jen popojíždět od kempu ke kempu, vyvalit se u rybníka a celé dny grilovat (sebe na slunci a steaky na ohni). Řada cestovatelů s dobrodružným duchem se ráda vydává tam, kam noha cestářova nevkročila – a tam se s velkým a těžkým obyčejným karavanem skutečně nedostanou. Řešením je postavit si obytný expediční speciál, nebo zvolit trochu jiný druh karavanu.

Přesně to si před pár lety uvědomil Pavel Volkov, profesionální závodník z Ukrajiny – dlouho sháněl karavan, který by udržel krok s jeho vysokými offroadovými nároky, až dospěl k rozhodnutí, že si ho prostě musí sám postavit. Dal se dohromady s podobně založenou partou přátel, založili společně firmu Life Style Camper a pustili se do práce. Výsledkem jejich několikaleté dřiny, pečlivého konstruování a testování, je kompaktní obytný karavan X-Line, který nabízí všechen potřebný komfort vlastního zázemí, a přitom se nezalekne žádného terénu.

Foto: Life Style Camper

Omezením v terénu bývá právě průchodnost karavanu. Tento kompakt by s vaším off-roadem ale mohl držet tempo

Jeho základem je vysoce odolná konstrukce doplněná speciálním podvozkem, který německá firma Knott vyrábí zakázkově pouze pro Life Style Camper. Celková výška podvozku je 40 cm a díky inteligentním konstruktérským rozhodnutím došlo k navýšení celkového zdvihu ze 7 cm na 16 cm. Vysoká stabilita dovoluje vyjet i strmé kopce, nepřevrátí se dokonce ani při 40° bočního náklonu. Na lehká litá kola můžete nazout terénní pneumatiky o rozměru 215/65 R15 nebo dokonce 215/75 R16, což průchodnosti terénem také hodně prospěje.

Foto: Life Style Camper

Uvnitř karavanu najdete překvapivý komfort pro spaní i kempování

Známkou vysoké tuhosti je nosnost střešních nosičů, která činí až 200 kg. Odolná je i samotná vnější konstrukce kabiny karavanu, jež srdnatě odolává přírodním rozmarům i mechanickému poškození díky speciální povrchové úpravě z USA. Je ekologicky šetrná a Life Style Camper poskytuje záruku proti protečení na 10 let, což je na tomto trhu vysoce nadstandardní.

Foto: Life Style Camper

Jako základna pro dobrodružné cesty bude fungovat skvěle

VÍTE, ŽE…

Firma Life Style Camper má svou továrnu v Kyjevě, ale při stavbě svých špičkových terénních karavanů využívá v konstrukci prvotřídních dílů z Rakouska, Německa, Švédska, Francie a USA. Například překližka je původem z Francie – i když je výrazně dražší, je také o třetinu lehčí než lokální alternativy. To říká o kvalitě tohoto karavanu a přístupu jeho výrobce vše.

Foto: Life Style Camper

V nabídce je i víc lifestylová varianta SteelDrop

Uvnitř najdete pohodlné spaní pro dva (kvalitní pěnová matrace má rozměr 200×140×10 cm), další spací prostory jdou vytvořit na střeše v rozkládacím stanu. Vnitřní prostor kabiny je odvětrávaný i vyhřívaný (přídavné dieselové topení Webasto), osvětlený pomocí LED a najdete tu také LCD televizor, rádio se dvěma reproduktory, 230V zásuvku nebo hned několik USB konektorů, které energií zásobuje gelová baterie o kapacitě 100 Ah (vydrží nabitá pohodlně 2–3 dny, při šetrném zacházení dokonce 4–5 dní) dobíjená nabíječkou nebo solárními panely (dodávanými na přání).

V kuchyni máte k dispozici nerezovou pracovní desku, plynový hořák a lednici nebo třeba mikrovlnnou troubu, pokud si budete přát. Nádrž na vodu pojme až 58 litrů a můžete ji využít i na venkovní sprchování, posezení venku zpříjemní vysouvací markýza. Samozřejmostí je spousta odkládacích schránek a organizérů pro vaše zavazadla a vybavení, výbavu lze doplnit dle individuálních přání každého klienta o další doplňky, jako je například držák na kola nebo gril a mnoho dalšího.

Je to až překvapivé, kolik komfortu a vybavení se do takto kompaktního přívěsu (350 cm na délku, 170 cm na šířku a kolem 195 cm na výšku) vejde, přitom se s ním pří jízdě velmi snadno manévruje a ani v terénu vás svou průchodností nebude příliš omezovat. Nejde o žádný pojízdný hotel, ale o skvělý kompromis mezi pohodlím a nezávislým pobytem v přírodě. Zkrátka perfektní řešení pro dobrodruhy.

Karavan si můžete koupit od výhradního českého dovozce, olomoucké firmy Life Style Camper, která se postará i o údržbu a servis. Ceny začínají na částce 220 000 Kč bez DPH (finální částka bude odvislá od požadované specifikace), případně si ho můžete zapůjčit za částku již od 1 000 Kč/den.

Reklama

Načítám