Hlavní obsah

Dokonalost na prodej. Do aukce jde Porsche 356 A Speedster

Foto: Silverstone Auction

Porsche 356 A Speedster na prodej

Pokud by na světě existovala jen jedna jediná věc se čtyřmi koly, za kterou byste měli ztratit své těžce vydělané peníze, pak je to podle nás toto fantastické Porsche. Už jen proto, že se stejným modelem jezdili Pierce Brosnan, Steve McQueen nebo Tom Cruise. No, mluvíme o dnes již ikonickém a bohužel neuvěřitelně drahém Porsche 356 A Speedster.

Článek

Zatímco Pierce Brosnan a Tom Cruise si 356 užili takříkajíc na skok v rámci natáčení filmů, obrovský automobilový nadšenec a závodník Steve McQueen ikonické Porsche 356 opravdu vlastnil a prý i miloval. Fakt je, že někteří tohle auto vůbec nepovažují za Porsche, ale tyhle povídačky netřeba brát vážně. Sama automobilka daný model vyzdvihuje, kudy chodí, a vzhledem k tomu, kolik replik 356 vzniká a jak moc jsou žádané, pravdou spíše bude, že Porsche 356 prostě je dokonalou legendou ze Stuttgartu.

Jednu opravdu velmi výjimečnou repliku Porsche 356 z vozového parku rockového muzikanta s mimořádným vintage vkusem jsme vám před pár dny ukazovali. Ovšem pokud jste opravdovými puristy, musíte mít doma originál. Ano, bude to nesmírně drahé, ale stojí to za to! Jeden velmi krásný teď může být váš, protože se 23. února představí v aukci.

Ta proběhne v rámci aukčního domu Silverstone Auction v britském Coventry. A nebudeme vás dlouho napínat, jen se raději posaďte. Experti z aukční síně odhadují, že cena tohoto konkrétního modelu nejspíš bude mezi 280 000 a 320 000 librami, tedy mezi 8 200 000 a 9 400 000 korunami. Problém je, že jde jen o názor expertů. Snadno se tedy může stát, že cena vyletí ještě mnohem výš. Ano, jsou to opravdu velké peníze, ale ujišťujeme vás, že jde o jednu z nejlepších investic, jakou v životě uděláte. Tohle auto nikdy nebude levnější, právě naopak, cena mu stále jen poroste!

A ještě pár důležitých informací přímo o autě – přece nebudete kupovat zajíce v pytli. Tento konkrétní kus byl vyroben v roce 1958 a ihned odeslán do New Yorku. Stejně jako dnes, měl i tehdy stříbrnou karoserii a červený interiér, nicméně obojí před pár lety prošlo velkou, ale velmi pečlivě a citlivě provedenou renovací. Proto celé auto vypadá jako nové.

Za volantem vozu se vystřídalo několik majitelů, až bylo před čtyřmi lety v aukci na Pebble Beach prodáno současnému majiteli, který ho odvezl do Velké Británie. Aby se mu s novým přírůstkem dobře jezdilo, nechal si ho zde přestavět na pravostranné řízení, což je jediný velký zásah do původního naturelu auta. Co se pohonné jednotky týče, zůstalo vše při starém. Jde o čtyřtakt o objemu 1,6 litru o výkonu 59 koní. Motoru nechybí karburátory od Zenith a řidič si bude moci vychutnat čtyřstupňovou manuální převodovku. Jak říkáme, tohle auto je skvělé. I přes tu vysokou cenu ho prostě nejde nemilovat.

Reklama

Související témata:
Načítám