Hlavní obsah

Dodge Durango SRT – Kladivo na německé naducané sportovce

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodge má nyní rozšlápnutou nejhezčí bábovičku, když ho prozatím z trůnu Muscle Cars sesadil nový Shelby GT500. Ovšem reputaci mu spravilo nejrychlejší sedmimístné SUV Durango SRT. Ono jde vůbec o nejrychlejší sedmimístné auto v USA.

Článek

Jen si to představte, máte velké SUV pro sedm lidí, šlápnete na plyn a na stovce jste za čtyři a půl sekundy. Jelikož v USA se podobná auta používají na rozvážení vašich dětí a jejich spolužáků na sportovní tréninky, nevypadá tohle na dobrého adepta. Pokud ale z nějakého důvodu chcete SUV s vidlicovým osmiválcem o objemu 6,4 litru a výkonu 481 koní, je Durango SRT to pravé. Jo, málem bych zapomněl, musíte být Američan, my v Evropě zase ostrouháme.

Foto: Archiv Garáž.cz

Dodge se ale chce s konkurencí utkat na domácí půdě, kde mu zatím klientelu krade německá ekipa – Mercedes-AMG, BMW X5 a X6 M, Porsche Macan a Cayenne, Audi řady SQ nebo britský Range Rover SVR. Na vlasteneckou strunu jim bude americká automobilka brnkat s věhlasným motorem HEMI, který je přesně v duchu sloganu „Make America Great Again!“. Pokud máme Německo rádi kvůli neomezeným Autobahnům, USA milujeme kvůli velkým vidlicovým osmiválcům.

Foto: Archiv Garáž.cz

S obrovským výkonem a točivým momentem 637 Nm akceleruje tenhle cvalík rychleji, než řada sportovních sedanů. Pro Američany je důležitý údaj o čase potřebném pro sprintování na čtvrt míle s pevným startem. My v Evropě to moc nechápeme, každopádně Durango SRT potřebuje 12,9 sekundy, což je prý dobré číslo. Nás spíš nadchne maximálka 270 km/h. Samozřejmostí jsou nastavitelné jízdní režimy, režimy automatické převodovky, podvozek a pohon všech kol. Telemetrii vám Durango nejen ukáže na displeji, ale uloží vám jí pro další analýzu. Nevím jak vy, ale já bych si podobnou hračku klidně zkusil i na našich cestách.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám