Hlavní obsah

Dodávky Škody Octavia i VW Golf obnoveny!

Foto: Jakub Deml

Uvedení nové generace produktů koncernu VW provázely softwarové problémy, které dospěly až k dočasnému pozastavení dodávek Golfu osmé generace a Octavie čtvrté generace zákazníkům. Nyní by již vše mělo být v pořádku, a hotová auta by tak měla z výrobní linky sjíždět na plné obrátky.

Článek

Před dvěma týdny jsme vás informovali o dočasném pozastavení dodávek nové Škody Octavia a Volkswagenu Golf zákazníkům. Šlo o vyvrcholení vleklých problémů se softwarovou výbavou nové generace produktů koncernu Volkswagen (které kromě zmíněných modelů zahrnují také Seat Leon a Audi A3). Ty totiž přicházejí se zcela novým infotainmentem a návaznými službami, jejichž vývoj a uvedení do produkce se ukázalo být pro IT oddělení koncernu větším soustem, než původně předpokládali.

To se projevilo při výstupní kontrole kvality na lince Volkswagenu, která odhalila chybu v komunikaci systémů vozu. Podezření na stejnou chybu bylo i u technicky spřízněné Škody Octavia. „V průběhu interního šetření jsme zjistili, že některé vozy nového modelu OCTAVIA mohou být postiženy nespolehlivým přenosem dat ze softwaru řídicí jednotky online konektivity (OCU3). Následkem toho nelze garantovat plnou funkcionalitu systému eCall / asistenta pro tísňové volání,“ vysvětlil podstatu problému Pavel Jína, PR manažer automobilky Škoda. Do odstranění této chyby byly dočasně pozastaveny dodávky obou vozů zákazníkům.

Nyní k nám však doputovala informace, že softwarový problém byl již vyřešen a nic nebrání pokračování dodávek hotových Golfů a Octavií dychtivým zákazníkům. Oficiální vyjádření automobilky Škoda říká: „Za účelem nápravy byla vyvinuta aktualizace softwaru pro řídicí jednotku online konektivity. Tuto aktualizaci obdrží všechny vyrobené a vyráběné vozy OCTAVIA. Pro vozy OCTAVIA, které už byly doručeny zákazníkům, aktivuje ŠKODA AUTO dobrovolnou svolávací akci, při níž bude proveden update software. Všechny dotčené zákazníky písemně upozorníme.“

Foto: Jakub Deml

Vývoj nového infotainmentu a návazných systémů způsobil celému koncernu bolení hlavy. Je už teď všem problémům konec?

Snad už je to konec vleklých problémů pro nové modely koncernu VW. Ještě uvidíme, jak to ovlivní start produkce elektrického VW ID.3 a dalších modelů na nové elektrické platformě MEB, jako je například Škoda Enyaq, jejichž systémy jsou ještě o stupeň sofistikovanější. Podle posledního vyjádření z Volkswagenu však jde vše jako po drátkách, tak nezbývá než doufat.

Reklama

Načítám