Hlavní obsah

Do obytného vozu Volkner se vám vejde i Bugatti!

Foto: Volkner Mobil

Prémiová německá firma vyrábějící obytné vozy ví, jak vzbudit pozornost. Tentokrát ale překonali sami sebe!

Německá firma Volkner Mobil je vyhlášená tím, že staví jedny z nejpropracovanějších (a rovněž jedny z nejdražších) obytných vozů. Tentokrát ale lidé od Volkneru konkurenci na výstavě karavanů a obytných vozů v Düsseldorfu naprosto vytřeli zrak, protože tentokrát garáž ukrytá v podlaze jejich obytného vozu neodhalila nic levnějšího než supersport Bugatti Chiron!

Článek

Firma Volkner se drží na špičce mezi obytnými vozy přibližně dekádu a za ty roky se jí nesčetněkrát podařilo šokovat návštěvníky výstavy, neboť jednou se z ukryté kompaktní garáže „vynořil“ třeba placatý malosériový německý sporťák značky Wiesmann, potom Porsche 911 či BMW i8. Ale tentokrát se při představení zbrusu nového modelu zvaného Volkner Performance S opravdu překonali, protože útroby jejich obytňáku za téměř padesát milionů korun odhalily supersport v hodnotě více než šedesát milionů Kč.

Foto: Volkner Mobil

Výsuvná „garáž“ nemusí nutně sloužit jako garáž. Dá se požít i jako základ pro venkovní posezení

Volkner Performance S má na délku téměř 12 metrů a váží nějakých 18 tun – v tomto případě už vážně jde spíš o pojízdný dům než o obytný vůz. Lze vybírat ze dvou typů podvozku, a sice Volvo či Mercedes, motor, naftový osmiválec, pak může mít výkon 430 nebo 460 koní, o něm však firma Volkner bližší informace nepodává.

Je evidentní, že se nešetřilo ani na vybavení interiéru – ten ze všeho nejvíce připomíná hotel. V tomto konkrétním případě je tu barevná kombinace zvaná „BrilliantDark“, což znamená leštěné ebenové dřevo v kombinaci s krémovým nábytkem. Ve Volkneru si dali dokonce tu práci a ze dřeva jsou i kryty špičkové audiosoustavy Burmester. Firma Volkner Mobil se pochlubila i cenou samotného audiosystému, která činí těžko uvěřitelných 300 tisíc eur (7,6 milionu korun). Uvnitř potom lze vybírat z celkem šesti variant rozvržení interiéru.

Interiér zahrnuje kuchyň s přilehlou obývací místností, která zároveň slouží jako jídelna, směrem dále dozadu se potom nachází koupelna a úplně na konci je ložnice s manželskou postelí. Ve Volkneru počítali i s potřebou spousty elektrické energie, takže je tu obří lithiová baterie, na střeše jsou potom solární panely a pro všechny případy je tu ještě generátor o výkonu 8 kW. Obytný vůz Performance S tedy nemá problém s pohonem všech spotřebičů na palubě – varné desky, trouby, mikrovlnky, stroje na mletou kávu, zabudované vinotéky nebo centrálního vytápění.

Ve Volkneru zkrátka vědí, jak vzbudit pozornost – když v roce 2018 Porsche GT2 stanovilo rekord na slavném Nürburgringu, ve firmě nečekali a sporťák zaparkovali do jednoho z předchozích modelů obytňáku. Ovšem překonat tento nejnovější kousek s Bugatti, to bude chtít opravdu silný kalibr. Věděli jste, že se Volkner-Mobil jednou objevil dokonce v pořadu Top Gear? Tehdy se ve vysouvací garáži ukrýval právě výše zmíněný sporťák Wiesmann.

Firma Volkner má potom poměrně rozmanitou modelovou řadu – začíná se na modelech 800C, 840HG a Adventure Line, tam ceny začínají zhruba na 400 tisících eur (10 milionů Kč). Následuje řada 920 HG a 1200 HG, ty už přesahují 500 tisíc eur (12–13 milionů), a vrcholem je potom řada „pojízdných hotelů“ Performance, Performance Perfection a Performance S, který jsme si dnes ukázali. Tady je cena za základní model Performance od 1 125 000 eur (28,5 milionu korun), a to je teprve začátek!

Reklama

Související témata:
Načítám