Hlavní obsah

Děsivá nehoda na dálnici ukázala nebezpečí přepravy LPG 

Po nehodě dvou kamionů došlo k požáru, výbuch cisterny LPG následoval po osmi minutáchVideo: Facebook Borgo Panigale

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včerejší obrovský výbuch cisterny na dálnici u Boloni ukázal, jak nebezpečná může být přeprava LPG. Bilance je jasná: tři mrtví, sedmdesát zraněných, desítky zničených aut a kus propadlé dálnice.

Článek

Dálniční kamera na obchvatu Borgo Panigale poblíž letiště zachytila nehodu jako z akčního filmu. Při srážce dvou kamionů napřed došlo k požáru, a protože jedním z nich byla cisterna přepravující LPG, bylo jasné, že by to mohl být pořádný malér. A byl! Po osmi minutách došlo k obrovskému výbuchu, po kterém začala hořet další auta v okolí, požár se pak přemístil i na prodejnu aut a propadla se dálnice. Naštěstí většina řidičů včas pochopila a nejbližší místo nehody opustila, požár pak dostalo pod kontrolu několik hasičských jednotek včetně vrtulníku.

Výbuch zachycený mobilním telefonem, autor byl několik stovek metrů dalekoVideo: Facebook Borgo Panigale

„Pokud se stanete účastníky nehody, jako byla tato, tedy když dojde k požáru vozu přepravujícího LPG, benzín, chemikálie, nebo tlakové láhve, pak existuje jen jedno správné řešení - rychle zmizte,“ radí hasič Pavel Kos. „Není čas na hrdinství, natož na pořizování nějakých fotek a videí, abyste pak oslnili přátele na sociálních sítích. Prostě ujeďte, případně utečte co nejrychleji a nejdál. Když jste v koloně na dálnici, schovejte se za nějakou terénní nerovnost, abyste byli chráněni před tlakovou vlnou a požárem, neschovávejte se jen za auto, to není v žádném případě adekvátní ochrana. Požár podobné velikosti pak nemá smysl se ani pokoušet uhasit malým hasicím přístrojem, tady nejde opravdu o nic jiného než zachránit život sobě a svým blízkým.“

Byl to výbuch jako z akčního filmuVideo: Facebook Borgo Panigale

Po zhlédnutí videí pořízených v Itálii je jasné, že nacházet se i v dosahu několika desítek metrů může být fatální. V okolních budovách tlaková vlna vyrazila okna, hořící trosky aut zasažených výbuchem skončily i několik stovek metrů daleko.

Za nehodu samozřejmě může nepozorný řidič kamionu, o tom žádná. V tomhle případě ale nechápeme, že kamion nebyl vybaven protikolizním systémem, který by měl být při přepravě podobných nebezpečných nákladů samozřejmostí.

Reklama

Načítám