Hlavní obsah

Depozitář budoucího muzea můžete navštívit v Opavě

Foto: Mikka

Letošní rok není příliš nakloněn návštěvám automobilových akcí a prohlídkám expozic a výstav. Přesto existují možnosti, jak si s auty zpříjemnit čas, například na unikátní výstavě v Opavě.

Článek

Možná to nevíte, ale i v Opavě se dá navštívit zajímavá sbírka aut. Prozatím je uskladněná v části podzemních garáží obchodního centra Breda a Weinstein v ulici Pivovarská, než se pro auta najdou vhodnější prostory. Nyní se ale otevřela i pro veřejnost a můžete si auta moci prohlédnout v individuálních rámci komentovaných prohlídek přímo s jejich majitelem, obrovským nadšencem do aut.

Sbírka je dost různorodá a na své by si měli přijít všichni automobiloví nadšenci. Jeden takový za ní i stojí, přitom začal jako řada z nás – s angličáky na koberci si hrál na servis a půjčovnu. Ze všech svých angličáků si oblíbil hlavně Porsche 924, které si plánoval koupit, až bude velký. Povedlo se mu to zrealizovat v roce 1990, když byl ještě student. Jedno auto ale nestačí, takže to skončilo halou plnou veteránů a youngtimerů, kde uprostřed stál karavan. Dovedete si představit lepší bydlení? I Milan byl dost šťastný a bez stresu, jenže nic netrvá věčně. Posledních deset let chce zbudovat muzeum a my mu v záměru držíme palce, tahle různorodé vozy nepotkáte každý den.

Foto: Mikka

Ikonický Jaguar E-Type ve sbírce nechybí

Přesto se těžiště sbírky dá najít hlavně v anglických autech. Odpočinek zde našel ikonický Jaguar E-Type ve verzi Coupé, jeho nástupci XJ-S kupé i kabriolet a pozdější XK8 a sedany Mk2 (jde o bývalé auto nejúspěšnějšího rovinného žokeje Lestera Piggotta), 420, S-Type, XJR generace X350 a XF SV8. Obliba značky se skákající šelmou ve znaku se nedá popřít. Novinkou v expozici je raritní Wolseley Six/Ninety z roku 1956, tehdejší vlajková loď tradiční britské značky s velkým šestiválcem.

Britských aut je ve sbírce nejvíc

Ve sbírce jsou i dva zástupci britského luxusu – značky Daimler. Jde o modely Daimler DB18 a Majestic Major Limousine, která už v roce 1961 jezdila 195 km/h. Staré doby krásně připomene Standard Flying Ten z roku 1936. Zástupcem zaniklé britské značky je i Reliant Scimitar GTE. Unikátní je i nízká Ginetta nebo placka Eagle SS Mark I s klínovitou nízkou karoserií, dveřmi gullwing a motorem uprostřed. Pozdější verze Eaglu spoléhaly na motory Ford, ale modrý ovál tady ještě zastupuje třetí generace kupé Capri v závodní variantě.

Foto: Mikka

Tvary Capri se prostě jen tak neokoukají

Na své si přijdou i milovníci britských roadsterů. Tedy alespoň ti, kteří při pohledu na AC Ace nevykřiknou, že to je Cobra. AC Ace má sice s Cobrou dost společného, protože jde o auto, do kterého se Shelby zamiloval. Nakonec ale vyráběl svou verzi s vidlicovým osmiválcem Ford a to právě byla Cobra. Tady se tedy můžete zkusit zasnít a představit si, co starého závodníka tak nadchlo. Ace ale není jediným britským roadsterem, prohlédnout si můžete i Lotus Elan SE BBR Turbo z roku 1990, MG Midget, MGB GT s veškerým příslušenstvím nabízeným automobilkou, MGF, Triumph TR7, Novu Kit Car a vzácný Quantum Sport 2+2 Roadster (přestože je jen dvoumístný) s kompozitovou karoserií a mechanikou Fordu XR4.

Auta z jiných zemí ale nechybí

Zkrátka nepřijdou ani milovníci amerických aut. Spatřit tedy můžete třeba šestimístné kupé Buick Park Avenue od karosárny Fischer, Ford Mustang GT Cabriolet třetí generace (tedy nepopulární hranatý model na platformě Fox) s pětilitrovým osmiválcem nebo prodlouženou limuzínu Oldsmobile. Pro fanoušky německé preciznosti zase na ploše odpočívá Mercedes-Benz 380SL, Porsche 924 (právě s ním tahle sběratelská vášeň odstartovala) a 944. Je to mimochodem přímo auto ze seriálu Tunnel, které řídila francouzská herečka Clémence Poésy, představitelka hlavní role. Vy ji možná budete spíše znát z Harry Pottera a filmu V Bruggách. Japanofily zase potěší u nás velmi vzácné Mitsubishi FTO s vysoce točivým dvoulitrovým šestiválcem a převodovkou tiptronic. A srdce zaprodaná Francii zaplesají u kupé Talbot Matra Murena.

Většina z těchto aut dojela do naší země po vlastní ose, protože tak se nejlépe projeví, zda autu něco není. Jak vidíte, na své si přijde každý, tak neváhejte a přijďte se podívat. Depozitář budoucího muzea se otevírá pro komentované prohlídky každou středu v 18:00 a ve čtvrtek a v neděli ve 13:30. Individuální prohlídky je podle majitele možné absolvovat, protože svým charakterem jsou v souladu s platnými hygienickými opatřeními.

Reklama

Související témata:
Načítám