Hlavní obsah

DeLorean, který skutečně dokázal cestovat časem

Foto: Nick Pelant

Měl neobvyklou nerezovou karoserii, jejíž ostře řezané tvary s dveřmi připomínajícími racčí křídla navrhl slovutný designér Giorgetto Giugiaro. Na začátku 80. let tak působil jako zjevení z jiného světa. Nebo alespoň jiného času. Není divu, že si tím vysloužil nezapomenutelnou roli ve sci-fi filmu Návrat do budoucnosti.

Článek

DeLorean DMC-12 byl zhmotněním snu fantastického konstruktéra Johna DeLoreana. Jenže i když klínovitá karoserie z nerezových plechů a šasi navržené Colinem Chapmanem z Lotusu slibovaly mnohé, jeho technika byla nudně konvenční (místo původně plánovaného rotačního motoru dostal obyčejný šestiválec triumvirátu Peugeot, Renault a Volvo) a jeho dynamika nestála za moc (disponoval chabým výkonem 132 koní).

Spolu s dalšími ekonomickými a výrobními problémy a naaranžovaným zatčením samotného Johna DeLoreana tak mezi roky 1981 a 1983 vzniklo pouhých 9 000 exemplářů tohoto fascinujícího stroje, z nichž do dnešních dní přežily zhruba dvě třetiny. Což z něj dnes dělá velmi ceněnou automobilovou raritu. Zvlášť, když narazíte na kus, který opravdu dokázal cestovat časem…

Tento konkrétní kus s najetými 55 tisíci kilometry totiž skončil v roce 1986 z neznámého důvodu zaparkovaný v garáži kdesi ve Wisconsinu, zaprášený, zapomenutý. Naštěstí ne navždy! Předloni, tedy po dlouhých 32 letech, ho totiž objevil Nick Pelant a jeho otec, oba velcí nadšenci DeLoreanů, a prostě takovou raritu museli mít (i když to byl tou dobou už jejich třetí DeLorean). Zvlášť, když ho pořídili za pouhých 3 500 dolarů (80 tisíc korun).

Foto: Nick Pelant

Po třech dekádách hibernace je zapomenutý DeLorean zase v plné formě a brzy vyrazí brázdit silnice

Nyní, o rok a půl později a po důkladné renovaci, spatřil konečně světlo světa v plné kráse, jako když poprvé vyjel z továrny v Dunmury v Severním Irsku. Není to krása, když legendy znovu ožívají? Tleskáme těm, kteří mají trpělivost a zručnost takové zázraky provádět!

Reklama

Související témata:
Nerez
Načítám