Hlavní obsah

Defender, který stíhal Jamese Bonda, je na prodej

Foto: Silverstone Auctions

Jeden z deseti modelů Land Rover Defender 110 pro film Spectre dostal silniční homologaci a je na prodej

Fanoušci Jamese Bonda, zbystřete! Na prodej je totiž originální Land Rover Defender, který si v roce 2015 zahrál ve filmu Spectre. Tenhle pick-up známý ze sněžné honičky nabídne solidní off-roadovou výbavu a 100% autenticitu.

Článek

Přestavbu vozidla má na svědomí společnost Bowler, kterou v roce 2019 převzala samotná automobilka Jaguar Land Rover. Původní Defender 110 dostal 37palcové terénní pneumatiky, zesílené odpružení a hydraulicky ovládanou ruční brzdu.

V rámci úprav se pick-up dočkal ochranné klece, protože likvidace záporáků je práce agenta 007, nikoli auta samotného. Navýšen byl i výkon 2,2 litrového dieselového motoru, a to z původních 122 koní na 180 koňských sil.

Foto: Silverstone Auctions

Vozidlo má ochranou klec, to proto, aby padoucha dostal agent 007, ne autonehoda

Upravených defenderů vzniklo celkem deset, ovšem jediný z nich dostal silniční homologaci. Zbylých devět tak mohlo být plně využito při natáčení akčních scén ve sněžném prostředí. Tři off-roady se při tvorbě snímku nenávratně zničily, proto na světě najdete už jen sedm kousků.

Předpokládaná cena nebyla zveřejněna, ale půjde o desítky tisíc dolarů, tedy statisíce korun, ne-li miliony. Cokoli s tématikou Jamese Bonda (zbraně, kravaty nebo auta) roste poslední dobou velmi prudce na ceně.

Foto: Silverstone Auctions

Prakticky cokoli autentického, co souvisí s Jamesem Bondem, roste na ceně

Abyste měli lepší cenovou představu, společnost Himalaya ze Severní Karolíny (USA) postavila v roce 2019 repliku tohoto filmového Defenderu. Vůz však dostal zážehový osmiválcový motor s výkonem 532 koní a cenovku 165 tisíc dolarů, tedy asi 3,8 milionu korun.

Pokud byste si originální auto přece jen koupili, musíte ho nejprve postavit na značky, protože jde o dosud neregistrovaný kousek. Jestliže bydlíte v USA, tak na import kvůli tamním zákonům zapomeňte až do roku 2040.

Foto: Silverstone Auctions

Dieselový motor byl posílen na výkon 180 koní

Aukční specialisté ze společnosti Silverstone Auctions, která dražbu organizuje, si nemyslí, že půjde o prodejní trhák. Šance, že by nový majitel používal auto na denní vyjížďky nebo do terénu, je také velmi nízká.

Ikonický „defík“ se sice prodává ve své druhé generaci, ale už nejde o pravověrný off-road a už vůbec ne o pick-up. Do segmentu „korbiček“ se Land Rover prý už vracet nebude. Ale jestli chcete autentické a unikátní auto, které stíhalo agenta 007, budete mít možnost vyhrát dražbu, která začne už 25. května letošního roku.

Reklama

Načítám