Hlavní obsah

Dean Harrison stanovil nový rekord trati na Tourist Trophy

Foto: Wayne Freestone - Ultimate Motorcycling

Dean Harrison při kvalifikaci Tourist Trophy

Ve světě aut platí za legendární a obávanou trať německý Nürburgring. Jenže na malém ostrově Man vznikne jednou za rok 60,7 kilometru dlouhý přírodní okruh, který svou děsuplností strčí Nürburgring do kapsy. A právě zde padnul nový absolutní rekord.

Článek

Jen na úvod – motocyklové závody Tourist Trophy jsou jenom pro nejtvrdší povahy. Okruh s 219 zatáčkami je namotán po úzkých ostrovních okreskách a projíždí osídlenými zónami, kde cihlové zídky lemují trať v bezprostřední blízkosti. Chce-li být ale závodník opravdu hodně rychlý, nesmí na takové nebezpečí vůbec hledět. Zdejší střelci prolétávají okolo překážek na centimetry a činí tak v rychlostech hodně přes 200 km/h.

Vůbec nejvyšší rychlost ze všech, a tedy i nejlepší čas dlouhého okruhu, si v sobotním závodu kategorie RST Superbike urval Angličan Dean Harrison. Na svojí Kawasaki prolétl trať při průměrné rychlosti 216,3 km/h, což stačilo na čas 16:50,384 min. Jedná se o absolutní rekord okruhu Tourist Trophy, vylepšený o fakt, že šlo o první kolo s pevným startem.

Téměř celý závod udržoval Harrison slušný odstup před druhým Michalem Dunlopem – držitelem předchozího rekordu a mnohonásobným mistrem TT. Bohužel ve čtvrtém a posledním kole se Harrisonovi odporoučela spojka, což vyústilo v odstoupení a vítězství Dunlopa. Jeho nejrychlejší kolo během závodu ale dělalo 17:01,700 min, takže byl rozdíl mezi oběma jezdci značný.

Z Harrisonovy rekordní jízdy už vzešlo i jízdní video a jedná se o neskutečnou podívanou. Bohužel však není vidět okruh v plné délce, ale pouze minutová „výseč“. Pro představu o tom, jak rychle se ale TT ve svojí vrcholné formě jezdí, i tato délka bohatě stačí.

Reklama

Související témata:
Načítám