Hlavní obsah

David Coulthard si objednal hned dva ultimativní hypersporty

Foto: Shutterstock

David Coulthard už závodění pověsil na hřebík, ale rychlost pořád miluje. Dokazuje to volba jeho nových hraček

Jak vypadá váš běžný den? Ráno vstanete, jdete do práce, pak nakoupit a večer se podívat na nějaký film? Bývalá hvězda F1, slavný David Coulthard, to má jinak. Ten, když se rozhodne, že si objedná dvě jedinečná, extrémně drahá a malosériová auta, tak to prostě udělá. Jen to čekání na jejich dodání je asi delší než čekal.

Článek

Historie automobilů už zažila mnoho soubojů superrychlých aut, většinou ze stájí Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Porsche a dalších vyzyvatelů (Pagani, Jaguar a jiní). Nyní se však schyluje k bezkonkurenčně nejrychlejšímu rozstřelu mezi hypersporty Aston Martin Valkyrie a Mercedes-AMG One, které mají ambici stát se závodními auty pro silnici. Pojďme si je oba představit.

Aston Martin Valkyrie je excentricky vyhlížející hypersport, o jehož pohon se postará atmosférický dvanáctiválec s výkonem 1 015 koní, kterého dosahuje při 10 500 ot./min. Tím to ale nekončí. Protože právě zažíváme dobu elektrickou, pomáhá dvanáctiválci ještě elektrické pohonné ústrojí, které dodá dalších 162 koní. Výsledek tedy je výkon 1 176 koní a točivý moment 900 Nm. Protože ho Aston Martin vyvíjí společně s Red Bull Racing, má prý přinést jízdní výkony na úrovni závodních speciálů třídy LMP2. Pro takové monstrum se bude soupeře hledat jen těžko, přesto jeden existuje.

Jmenuje se Mercedes-AMG One. O jeho pohon se stará benzinový motor původem z Formule 1 podporovaný hned čtveřicí elektromotorů. Výkon celé této soustavy je 1 000 koní, přičemž zrychlení na 200 km/h se odehraje v čase pod 5 sekund. Zrychlení na 100 km/h nemá u takového auta ani smysl řešit. S vývojem pomáhal Lewis Hamilton a prohlásil o něm, že se jako jediné auto nejblíže podobá jeho zážitkům z monopostu F1. Chcete lepší doporučení?

Obě auta jsou jedinečná, nebude jich vyrobeno moc (konkrétně 150 kusů Valkyrie a 275 AMG One) a jejich ceny jsou ve stovkách milionů korun. Pro většinu nadšenců do rychlých aut budou předmětem vlhkých snů, vlastnit některé z nich bude jen pro vyvolené a mít obě, to bude malý zázrak. Aby vám ať už Aston Martin nebo Mercedes své hyperauto prodali, musíte mít nejen spoustu peněz, ale také vztah ke značce, který je doložitelný třeba vlastnictvím jiného vozu. Možná vám to přijde nesmyslné, ale podobně postupovalo u některých svých modelů i Ferrari. Peníze prostě nejsou jediným měřítkem, tyhle výjimečné speciály jsou i odměnou pro fanoušky značky. A přesně takový je i slavný jezdec F1 nebo série DTM David Coulthard.

„Už mám pár moderních Mercedesů… Teď jsem sepsal objednávky na Valkyrii i Project One a u obou čekám na dodání,“ nechal se slyšet Skot a vítěz 13 Grand Prix F1. Obě auta si vlastně koupit musel, protože má k jejich filozofii a tvůrcům velmi blízko. Aston Martin si koupil hlavně kvůli jeho hlavnímu konstruktérovi, Adrianu Neweymu – jsou totiž velcí přátelé a blízcí spolupracovníci z týmu Williams, McLaren a Red Bull. A jediný důvod, proč si tohle auto prý může dovolit, je, že i díky Adrianovi vyhrál „pár“ závodů. Mercedes-AMG One si zase koupil hlavně proto, že je prostě fanouškem Mercedesu, „pár“ moderních Mercedesů už mu stojí v garáži. David Coulthard je stejně jako my opravdový srdcař. Ale na rozdíl od nás o těch autech nemusí jen snít a má schopnosti z nich dostat to nejlepší.

Reklama

Související témata:
Načítám