Hlavní obsah

Datsun 280Z po renovaci krásnější než nový

Foto: Vilner

Datsun 280Z upravený od Vilnera – jak se vám líbí?

Tým bulharského úpravce Vilner se zase vytáhl! Po úžasné M3 E30 zrenovovali, upravili a vylepšili další ikonický sporťák doby minulé – nádherný Datsun 280Z. Po jejich kúře vypadá lépe, než když před více než čtyřmi dekádami sjel z výrobní linky. Líbí se vám? Můžete ho mít, je totiž na prodej!

Článek

Nissan udělal se svou Fairlady Z díru do světa. První člen legendární nissaní rodiny „Zet“ se narodil v roce 1970 v podobě modelu Datsun 240Z (to bylo jméno pro exportní trhy, jen v domovském Japonsku se jmenovalo Nissan Fairlady Z), což bylo elegantní dvoumístné sportovní kupé, které si lidé mohli opravdu dovolit (ne náhodou se mu říkalo „E-Type pro chudé“). A v USA si ho vážně lidé kupovali jako na běžícím páse. Poháněl ho řadový šestiválec 2,4 litru s výkonem 153 koní – to z dnešního pohledu není moc, ale tehdy to stačilo na dost sportovní tempo. V roce 1974 přišla první evoluce 260Z (dvě deci objemu navíc přinesly posílení na 165 koní) a pak hned 280Z (2,8 litru a 173 koní).

Foto: Vilner

Žádné podobné auto na silnici opravdu nepotkáte

Právě 280Z vyrobenou roku 1976 si vzal do parády úpravce Vilner. Auto prý našli u německého majitele postavené přímo v obýváku a z bytu ho dostávali oknem. Jakmile ho pak dovezli na dílnu, začala kompletní rozborka – každý díl byl opraven, zrenovován, případně vyměněn. A když už byli v tom, rovnou auto trochu vylepšili…

Na první pohled vás praští do očí matný modrý lak „Vilner Cobalt Matt Metallic“ s kontrastními doplňky v barvě mědi, což je kombinace, která nemusí být po chuti všem, ale rozhodně takhle upravený 280Z nepřehlédnete. Vkusně moderní jsou LED světla, celkovému dojmu také prospělo snížení světlé výšky o 2 centimetry díky pružinám Eibach.

Barevné téma exteriéru, jen v opačném gardu, se objevuje v jednoznačně nádherném interiéru – prakticky kompletně celý je čalouněný kůží s měděnou patinou, kterou doplňují prvky v modré barvě (koberečky, čalounění středové konzole a stropu, pásy atd.) a nějaký ten dobový chrom.

Oproti zmiňované M3 E30, do které Vilner nasadil silnější šestiválec z pozdější M3 E36, ale nesáhli třeba po twin-turbo třílitru z 300ZX, raději ponechali původní šestiválec 2,8. Aspoň ho však kompletně zrepasovali a vyleštili k dokonalosti připomínající umělecké dílo. Jen škoda, že je spojený s archaickým třístupňovým automatem…

Pokud vám tedy kontroverzní barevné pojetí exteriéru padne do oka, tenhle upravený 280Z si rozhodně zamilujete. A v takovém případě pro vás máme vynikající zprávu – auto je momentálně na prodej! Vilner si za něj řekne skoro o dva miliony (75 tisíc euro), ale cena odpovídá práci, kterou na něm tým úpravce odvedl. A navíc s ním získáte naprostý unikát, který jinde neuvidíte. Tak co, už utíkáte do banky pro půjčku?

Jak se vám líbí Datsun 280Z upravený od Vilnera?
Je to celý prostě boží!
45,9 %
Až na ten strašný lak to jde
19,6 %
Je to prostě špatně, veterány by měly zůstat v originálu
34,5 %
Celkem hlasovalo 194 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám