Hlavní obsah

Dánsko chce konec spalovacích motorů v Evropě do roku 2030

Foto: Shutterstock/ Lightspruch

Že je elektrifikace nevyhnutelná, to je už pár let jisté. Ale také je jisté, že to nebude ze dne na den a že s námi klasické spalovací motory ještě pár let vydrží. Jen nikdo nevěděl, kolik let to přesně bude. Nyní už bychom mohli mít konkrétní datum, které zase není tak daleko, jak se možná zdá.

Článek

Tlak na snižování emisí v dopravě je enormní – mnozí odborníci by řekli, že až přehnaný. Ale politikům tohle téma zjevně „vynáší“, takže se do něj vrhají po hlavě. V Německu vyhánějí diesely z center měst a Francie stejně jako Británie už oznámila, že prodeje benzinových a dieselových motorů hodlá ukončit k roku 2040.

Nyní však přichází dánský ministr pro životní prostředí a energii Dan Jorgensen s návrhem posunout vše ještě o dekádu dopředu. Evropská komise totiž chce, aby se Evropa stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem v roce 2050 (cílem je snížit emise CO2 o 40 % do roku 2030 a na nulu v roce 2050), a Dánsko upozorňuje, že se toho dá dosáhnout jedině snížením emisí v dopravě. Proto by každý členský stát EU měl přijmout zákon, který zakazuje prodej dopravních prostředků s benzinovým nebo dieselovým motorem k roku 2030.

Neděste se, zatím jde pouze o návrh – a podle nás velmi obtížně realizovatelný, protože pouhá jedna dekáda je z pohledu celoevropské změny ve společenském uvažování velmi krátká doba. Stejně tak z pohledu automobilek a jejich výrobních programů a rozvoje odpovídající infrastruktury. Faktem ale je, že konec konvenčních pohonů je možná blíž, než jsme si mysleli…

Reklama

Načítám