Hlavní obsah

Další zakázaná reklama. Tentokrát na Ford Mustang

Foto: Ford

Ve Velké Británii zakázali reklamu na Ford Mustang

Účel reklam je, aby zaujaly, možná trochu šokovaly, ale hlavně nesmí zapadnout mezi ostatními. Přesně to splňuje reklama Fordu na model Mustang. Tedy, až na to šokování. Je výrazná, zajímavá a hezky natočená, ale ne šokující. Britské úřady ale i tak rozhodly, že se nesmí vysílat. Důvod, proč tak učinily, nejspíš nepochopíte.

Článek

O zakázaných, ale skvělých reklamách jsme už psali a také jsme vám říkali, že ani jedna z nich není podle nás nijak závadná. Většinou jsou v takových reklamách zobrazena auta, která jsou ze své podstaty zábavná, hravá a dělaná pro ty, kteří si řízení chtějí užít a chtějí ho cítit. Jenomže současná doba plná regulí a omezení nějakému užívání nepřeje.

Podle některých úředníků bychom se totiž všichni měli chovat na silnicích jen bezpečně, předvídatelně, a pokud možno jako stroje. S tím se samozřejmě dá souhlasit, ale nic se nemá přehánět! A právě britské úřady, respektive úřad pro dohled na reklamou není ochoten akceptovat jakékoliv vybočení z norem.

A takové vybočení vidí i v reklamě na Ford Mustang, na který prý přišlo 12 stížností. No, celkem by nás zajímalo od koho. Reklama totiž ukazuje šedý, hektický a náročný pracovní život, který je plný termínů, rozčílených šéfů a stresu. A právě ten stres je pak nejlepší vypustit za volantem Fordu Mustang. O ničem jiném ta reklama opravdu není. Hluboký hlas v pozadí pak v překladu říká „Běsni jen, běsni jen dál, protiv soumraku“, což je část básně Dylana Thomase.

A i to úřadu vadilo. Podle něj totiž takový podkres, ale i samotná reklama podporuje řidiče v tom, aby se na silnicích chovali agresivně a nezodpovědně. Ne, také to v tom nevidíme. Jen kroutíme hlavou a doufáme, že se jednou dočkáme doby, kdy reklama bude prostě jen reklama, a ne podle někoho ponoukání k nebezpečnému stylu života. Ford má smůlu a reklamu musel ve Velké Británii stáhnout. Jinde reklama zatím zakázána není a my doufáme, že také nebude.

Reklama

Načítám