Hlavní obsah

Další rychlé SUV Audi má 400 koní a jméno RS Q3

Foto: Audi

Pokud jste toužili po superrychlém hatchbacku RS3, ale manželka vás přesvědčovala, že nutně potřebujete SUV, má pro vás Audi konečně řešení téhle patové situace – přivítejte Audi RS Q3, superrychlé kompaktní SUV, které vytře podlahu s kdejakým pravověrným sportovním autem.

Článek

Tohle bude rychlé! Pětiválec 2,5 litru. 400 koní a 480 Nm. Sedmistupňový dvouspojkový automat. Pohon všech kol. Stejná technika je i pod kapotou hatchbacku RS3 a kupé TT RS, kterým uděluje tak strhující dynamiku, že se vám z toho zamotá hlava!

Foto: Audi

Pětiválec s turbem krásně basově brumlá a RS Q3 s ním navíc letí jako raketa

V případě RS Q3 (a také její varianty se zkoseným zadkem pojmenované Sportback) to není o mnoho jiné. Zrychlení z nuly na 100 km/h totiž zvládá za pouhých 4,5 sekundy (rychleji než Ferrari 355!) a snadno dosahuje maximální rychlosti 250 km/h, případně na přání zvýšené až na 280 km/h. To je vážně pořádný kalup!

Proto má RS Q3 progresivní řízení, výkonné brzdy (šestipístkové třmeny s 375 mm kotouči vpředu a 310 mm vzadu, za příplatek mohou být karbon keramické!) a sportovní podvozek snížený o 10 mm (na přání s adaptivními tlumiči) s nazutými pneumatikami o průměru až 21 palců (základem jsou 20palcové). Novinkou mezi jízdními režimy jsou dva RS módy, které si můžete nastavit individuálně a přepínáte je tlačítkem na volantu.

V kabině najdete anatomická sedadla RS čalouněná jemnou kůží Nappa a kontrastním prošíváním. Kontrastně prošitý je také volant potažený Alcantarou nebo páka voliče převodovky, pedály mají hliníkové nášlapy a na pár místech v kabině najdete loga RS (volant, koberečky, lišty ve dveřích atd.), abyste nezapomněli, v čem jedete. Jako by vám to basové brumlání pětiválce dostatečně nepřipomínalo…

Zvenku si RS Q3 nespletete díky agresivnímu bodykitu s obrovskou čelní maskou, doplněnou dalšími otvory sání vzduchu, takže Q3 vypadá, jako by hot hatche polykala na počkání. Což taky dělá… Kdepak, rychlá SUV už prostě musíme brát vážně a mít se na pozoru, když nám vyplní zrcátko. Naštěstí ho v téhle zářivé zelené Kyalami vážně nepřehlédneme. Najdete odvahu si v ní svou RS Q3 objednat?

Reklama

Načítám