Hlavní obsah

Další oběť šetření Land Roveru – Discovery V8

Foto: Land Rover

Terénní dobrodružství v Land Roveru Discovery SVX

Na koncern Jaguar Land Rover přišly těžké časy – situace v Číně se začala komplikovat, prodeje se začaly propadat… Firma tak hledá cesty, jak ušetřit kvůli kompenzaci nižších zisků. Jednou z možností je rušení okrajových projektů, které sice získají palcové titulky v novinách a tisíce lajků na sociálních sítích, ale vydělají méně peněz, než kolik stojí jejich příprava. Proto se musíme rozloučit s projektem Discovery SVX.

Článek

SVX byla drsná verze modelu Discovery vyzbrojená kompresorem přeplňovaným pětilitrovým osmiválcem s výkonem přes 500 koní, která překvapila veřejnost na frankfurtském autosalonu v roce 2017. Objevila se jako blesk z čistého nebe, konstruktéři ji postavili spíš pro radost a pro show, než že by očekávali realizaci. Jenže Disco SVX nadchnulo nejen fanoušky značky, ale i zákazníky, a Land Rover proto přislíbil výrobu omezené série. Nyní však oznámil, že projekt ruší.

Je to už druhá oběť škrtů v krátké době – před pár týdny byl oficiálně ukončen projekt dvoudveřového Range Roveru SV Coupe. Ten byl v ještě pokročilejší fázi, výroba byla připravená, zákazníci měli složené zálohy… a přesto Land Rover musel celý projekt na poslední chvíli zhasnout a natěšené zákazníky zklamat. Stejný osud teď potkal Discovery SVX.

Řada drsných produktů s označením SVX však bude žít dál – zařadí se po bok sportovních modelů SVR a luxusních SVAutobiography, které připravuje divize SVO (Special Vehicle Operations). Tak snad se koncernu Jaguar Land Rover začne zase dařit a prodeje se pořádně rozjedou, aby pro nás mohl dál připravovat podobné speciální modely.

Reklama

Související témata:
Načítám