Hlavní obsah

Další nová Škoda už klepe na dveře – bude to crossover

Foto: Škoda Auto

Nový crossover Škoda se bude odhalovat velmi pozvolna

Sotva jsme vstřebali novou Škodu Scala, už se blíží představení další horké novinky – atraktivního crossoveru. Na začátku března se na autosalonu v Ženevě poprvé ukáže třetí člen SUV rodiny Škoda, mladší a menší bratr Kodiaqa a Karoqa vycházející se studie Vision X. Zatím nám letmo ukazují její tvář, většina podrobností je však zatím zahalená rouškou tajemství.

Článek

O obrovské popularitě SUV a crossoverů už se nemá cenu znovu rozepisovat – sami určitě chápete, že crossover o číslo menší než Karoq byl nevyhnutelný, a že hned zkraje bude aspirovat na pozici jednoho z bestsellerů značky (a dost možná taky nahradí Fabii Combi). O novince toho však zatím moc nevíme, Škoda si drží karty hodně u těla. Jediné, co vám můžeme ukázat, je její tvář pod závojem tmy.

Na první pohled je ale jasné, že design minimálně přední části bude silně inspirovaný loňským konceptem městského crossoveru Vision X – i ten měl denní svícení spolu s integrovanými dynamickými blinkry tvořená čtyřmi LED segmenty v horní části přídě a hlavní světlomety pod nimi. Následuje tak trend, který začala auta jako C4 Picasso, Cherokee nebo Kona.

Foto: Škoda Auto

Škoda Vision X

Základem crossoveru bude pochopitelně modulární platforma MQB, což znamená podvozek v kombinaci McPherson vpředu a vlečená ramena vzadu, pohon pouze předních kol a výběr mezi manuální a automatickou DSG převodovkou. Základ nabídky motorů bude pravděpodobně tříválcový turbobenzin 1,0 TSI, který nejspíš doplní benzinový 1,5 TSI a dieselový 1,6 TDI. Na hybridní pohon z Vision X (pohon na CNG + elektromotor) si určitě musíme nechat zajít chuť, připravují ho totiž až pro vyšší třídu koncernových aut, ale motor spalující CNG by se snad časem do nabídky dostat mohl.

Předpokládáme taky, že design interiéru bude hodně podobný Scale – vždyť to byla právě Vision X, která přišla s novým konceptem vyvýšeného displeje infotainmentu. Těšit se nejspíš můžete také na digitální palubní přístroje, na které Škoda (a celý koncern) momentálně hodně sází. Kromě toho můžete očekávat střízlivou praktičnost s řadou Simply Clever řešení, ostatně jako u každého z modelů mladoboleslavské automobilky. A vzhledem k tomu, že Kodiaq má třetí řadu sedadel a Karoq zase systém zadních sedadel VarioFlex, jsme dost zvědaví, jestli novinka nepřinese také nějaké variabilní řešení interiéru.

Foto: Škoda Auto

Interiér crossoveru se bude pravděpodobně hodně podobat kabině Scaly

Na co jsme ale zvědaví nejvíc, to je jméno novinky – Škoda ho zatím úzkostlivě tají. Podle logiky modelů Kodiaq a Karoq by mělo začínat na „k“ a končit na „q“, takže se nabízí Škodovkou nedávno zaregistrované jméno „Kosmiq“, ale vedle něj si Škodovka zabrala taky jména „Anuq“ nebo „Eniaq“, čili je dost možné, že se ještě dočkáme velkého překvapení (stejně jako v případě Karoqa a Scaly).

Definitivum se dozvíme nejpozději na začátku března těsně před oficiálním představením. Do té doby nás Škoda bude nepochybně zásobovat dalšími lákadly na novinku, a tak nehrozí, že bychom na ni zapomněli. Ale to nevadí, protože jsme vážně zvědaví!

Reklama

Související témata:
Načítám