Hlavní obsah

Další český hypersport z lega: McLaren Senna vypadá skvěle!

Foto: McLaren

Určitě máte ještě v paměti Bugatti Chiron, které postavili z lega ve středočeském Kladně. Netrvalo dlouho a na světě je další hypersport v životní velikosti z této oblíbené stavebnice. A vznikl opět v kladenské továrně! Z plastových kostek byl tentokrát stvořen McLaren Senna a vypadá stejně dobře jako jeho loňský bratříček!

Článek

Zatímco na loňskou stavbu Bugatti Chiron byl zapotřebí více než milion kostiček a součástek stavebnice Lego, ke stavbě McLarenu Senna v měřítku 1 : 1 stačilo zhruba půl milionu těchto kostek. Konkrétně jich bylo 467 854. Za stejnou dobu, kdy se model z lega stavěl, mohlo být ručně vyrobeno hned devět skutečných vozů McLaren Senna. Stavba této dokonalosti totiž trvala více než 2 700 hodin práce, i s tvorbou návrhu a dalšími doprovodnými pracemi to pak dalo dohromady téměř pět tisíc hodin.

Výroba McLarenu z lega probíhala v tajnosti a podílelo se na ní deset specializovaných konstruktérů, kteří pracovali v nepřetržitém směnném provozu. Výsledkem je dokonalý model nejen zvenčí, ale i uvnitř. V kokpitu najdete funkční pedály, volant i precizně vytvarované sedadlo. Paradoxem pak je, že model z lega je skoro o 500 kilogramů těžší než skutečný vůz McLaren Senna.

Model umí dokonce produkovat zvuk opravdového vozu, kromě toho má i funkční infotainment nebo osvětlení. Auto má také obuté pneumatiky Pirelli P Zero, tedy ty samé, jaké obouvá skutečný McLaren. Senna ale není prvním legovým modelem McLarenu ve skutečné velikosti, neboť už před dvěma lety Lego postavilo McLaren 720S. Ten ale nebyl zdaleka tak propracovaný, jako je nyní Senna – na jeho výrobu totiž tehdy padlo o 200 tisíc kostek lega méně.

Automobilka McLaren slibuje, že model budou moci fanoušci značky vidět naživo hned na několika letošních akcích. Jednou z nich je například Festival rychlosti v britském Goodwoodu, který se koná tradičně na začátku července. Tak co, pojedete se podívat?

Reklama

Načítám