Hlavní obsah

Dálniční známky nezdraží. Brzy je však nahradí elektronika

Foto: Twitter - Dan Ťok

Dálniční známky pro rok 2019

Ministr dopravy Dan Ťok uvedl na svém twitterovém účtu podobu a cenu nových dálničních známek pro rok 2019. Trochu diskutabilní oblý design roční dálniční známky zůstal, na druhou stranu naštěstí zůstala i cena. I nadále se můžeme celý rok prohánět po našich dálnicích za 1500 korun, na měsíc nám stačí 440 korun a „přejezdová“ desetidenní známka vyjde na 310 korun.

Článek

Shrnuto a podtrženo, v oblasti dálničních kuponů se na příští rok vůbec nic nemění. Vedle cen zůstává taky možnost koupit dálniční známky na všech poštách, na čerpacích stanicích, na hraničních přechodech a u dalších prodejců. Předpokládá se i podobný výdělek do státní kasy. Za loňský rok 2017 vydělala emise dálničních známek necelých 5 miliard korun.

Současnou cenu za dálniční známku platí řidiči již od roku 2012, jenže od té doby se rozrostl počet nově postavených nebo zpoplatněných úseků. Docela dlouho už platí také sankce za nevylepenou či neplatnou dálniční známku. Tu může kontrolovat příslušník Policie ČR nebo Celní správy a řidiči osobního auta hrozí pokuta 5000 korun na místě, případně až 100 000 ve správním řízení.

Dálniční známky tedy zatím zůstávají beze změn, ovšem jak ukazuje Ťokův twitterový příspěvek, nevydrží v současné podobě dlouho. Podle ministra dopravy bychom se měli s nalepovacími kupony rozloučit v roce 2021, kdy je nahradí elektronické mýtné. To platí pro kamiony již od roku 2007 a ministerstvo chce rozšířením na osobní auta předejít padělání a podvodům s přehazováním dálničních známek z auta na auto. Oprávnění pro vjezd na dálnici se zaplatí on-line a kontrola pak bude probíhat automaticky na mýtných branách. Tím bude odhalen úplně každý neplatič a ne jenom ten, co měl zrovna smůlu. Skutečným důvodem pro elektronické mýtné na osobáky je tedy získávání více peněz od řidičů, ale to není žádným překvapením.

Zatím bychom si však s elektronickým mýtným hlavu nedělali. Rok 2021 je sice téměř za rohem, ale klidně bychom se vsadili, že beztak nastane ještě minimálně jeden odklad.

Reklama

Načítám