Hlavní obsah

Dálniční policisté dostali Audi A8 na hledání kradených aut

Foto: Facebook - Statutární město Hradec Králové

Policejní Audi A8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až doposud jste dálniční policisty mohli potkávat leda tak v silných Superbech a chvíli po dálnicích hlídkovali i v půjčeném BMW i8. Ovšem před pár dny jim do flotily přibyla jedna luxusní Audi A8, kterou dříve vlastnil policejní prezident. Sloužit má hlavně v rámci vyhledávání kradených aut.

Článek

Čas od času vám říkáme o tom, že některé světové policejní sbory mají velké štěstí, protože mohou po ulicích hlídkovat ve velmi zajímavých autech. Takovým sborem je třeba ten z Dubaje, který je svým vozovým parkem proslulý po celém světě. Štěstí měli ale někteří policisté i v Itálii, kde mohou ve službě jezdit třeba s Lamborghini. Madridská policie zase před nějakou dobou dostala do užívání Renault Mégane RS a v Los Angeles mají Lamborghini Gallardo. Faktem je, že většinou slouží tato super auta hlavně k propagaci policejního sboru a jeho práce, ale i tak ta pracovní doba za volantem něčeho podobného ubíhá asi úplně jinak.

Smutným faktem je, že oproti takovým super autům vypadá vozový park naší policie poněkud smutně. Rychlé škodovky jsou sice fajn, ale s Lamborghini se opravdu srovnávat nedají. Alespoň se policisté nemusí starat o to, z čeho zaplatí pohonné hmoty a servis, protože vlastnit super sport nebo jakékoliv opravdu výkonné auto znamená řešit vysoké účty za provoz. A tak se není co divit, že se policisté vydali zlatou střední cestou, tedy auty, která jsou schopna dosáhnout vcelku vysoké rychlosti a zároveň nebudou na provozu stát majlant.

Přesně to splňuje i jejich nejnovější přírůstek, o němž informovala Policie ČR. Jde o Audi A8, která devět let sloužila policejnímu prezidentovi. Ten ji už ale nějakou dobu nepotřeboval, a proto byla převedena do užívání dálničního oddělení Královéhradeckého kraje. Jde o vůz, pod jehož kapotou se nachází osmiválec o objemu 4,2 litru, dosahující výkonu 400 koní. Samozřejmostí je automatická převodovka, pohon všech kol quattro a maximálka přes 250 km/h. Vzhledem k tomu, že jde o policejní speciál, odpovídá tomu také jeho výbava. Policisté mají k dispozici třeba defibrilátor, zastavovací pásy s hroty, nejmodernější GPS lokátor, ale hlavně systém Look. Ten je schopen za jízdy porovnávat registrační značky kolemjedoucích aut s databází kradených vozidel a upozorňovat tak na kradené vozy. Právě chytání kradených vozidel, potažmo jejich převozníků, bude hlavní náplní práce nové limuzíny.

I proto není Audi vybavena radarem, což je pro všechny ostatní řidiče dobrá zpráva. V rámci služby se tedy policisté budou u běžných řidičů zaměřovat pouze na použití bezpečnostních pásů, používání mobilního telefonu za jízdy, na správnou jízdu v pruzích nebo nebezpečné předjíždění. Pomocí zmiňovaného systému Look navíc umí vůz skrz databázi odhalit taky propadlou STK.

Reklama

Související témata:
Policejní prezidium
Načítám