Hlavní obsah

Dacia láká na tři novinky – Logan, Sandero a Sandero Stepway

Foto: Dacia

Rumunská automobilka Dacia připravuje představení hned tří významných novinek naráz: Třetí generaci sedanu Logan, třetí generaci hatchbacku Sandero a jeho terénní verzi Stepway. Také hoříte nedočkavostí?

Článek

Když se v roce 2004 představil první Logan, byl z toho po celém kontinentu velký poprask. Lidé si jednoduchý, prostorný, spolehlivý a hlavně dostupný sedan zamilovali a kupovali ho ve velkém, což Dacii otevřelo dveře pro expanzi – v roce 2007 doplnil nabídku hatchback Sandero, o dva roky později SUV Duster a v roce 2012 MPV Lodgy. A obrozená rumunská automobilka pod vedením francouzského Renaultu měla na úspěch zaděláno.

Foto: Dacia

Dacia má připravené hned tři zásadní novinky

Nyní se blíží další významný milník, a to představení hned tří nových modelů naráz. Půjde o zbrusu novou třetí generaci Loganu, Sandera i jeho odnože Stepway s lehkou terénní úpravou. O novinkách toho zatím nevíme mnoho, ale na veřejnost prosáklo, že obě technicky spřízněná auta pošlou definitivně do šrotu výrobní stroje, jejichž paměť sahá až ke Cliu druhé generace, a přejdou na zbrusu novou platformu CMF-B, na níž stojí třeba nové Clio a Captur. I když v podání Dacie půjde zase o její zjednodušenou a zlevněnou verzi.

Ta by měla však umožňovat instalaci nejmodernějších úsporných motorů – ano, tím myslíme přeplňovaný tříválec 1,0 TCe s výkonem 100 koní (pro Sandero by mohla být určena jeho atmosférická varianta s výkonem 65 koní) a čtyřválcový turbodiesel 1,3 dCi s výkonem 95 a 115 koní, které najdete i pod kapotou nového Dusteru. Benzinový motor umožňuje pohon na LPG a nevidíme jediný důvod, proč by ho nemohly mít i tyto tři nové modely. Také se můžete těšit na LED světla, dotykový infotainment a moderní jízdní asistenty, ale pochopitelně v dostupné variantě specifické pro Dacie.

Faktem je, že kvalita a vybavenost nových rumunských modelů skáče hodně rychle nahoru. Uvidíme, jak bude vypadat finální cena novinek. A taky uvidíme, jestli se dočkáme kombi Logan MCV, jehož budoucnost je kvůli oblibě Dusteru hodně nahnutá.

Na oficiální představení se nenačekáme příliš dlouho, všechny tři vozy se ukážou již v pondělí 7. září a my vám přineseme kompletní informační balíček. Sledujte Garáž.cz!

Reklama

Načítám