Hlavní obsah

Cupra konečně ukazuje Formentor v pohybu

Foto: CUPRA

CUPRA Formentor

Bylo na čase, chce se nám říct! Značka Cupra, která vznikla jako ostrá divize značky SEAT, konečně ukázala Formentor v celé své reálné podobě. Zatím jsme totiž viděli jen studiové fotografie, a tak je video novinky první reálnou ukázkou podoby nového plug-in hybridního SUV.

Článek

Značka Cupra pro své představení použila model Ateca sesterské značky SEAT, ovšem už od začátku tvrdila, že to není tak úplně její první model. Šlo jen o jakési uvedení do povědomí zákazníků a fanoušků, což se povedlo. Někteří z nich se ale rozčilovali nad tím, že pojem cupra znamená maximum španělských emocí a závodní historii, což se jaksi tluče s karoserií typu SUV. Ovšem i naší redakcí tahle parádní hračka prošla a musíme říct, že veškeré obavy Cupra Ateca během testu rozprášila.

Očekávání, jaký tedy bude první čistokrevný Cupra model, jsou tak celkem velká. A oprávněně. Ovšem, znovu jsou tu ty pochybnosti. Proč? Protože Cupra už před časem oznámila, že její první oficiální model bude taktéž SUV, a navíc hybrid. No, vlastně se těm vyděšeným reakcím nedivíme. Ale nezapomínejme, jak to bylo s Atecou. Formentor, jak se chystaná novinka jmenuje, byl představen na letošním autosalonu v Ženevě a rozhodně zaujal. Jednak ohlášenou technikou, ale také designem.

Cupra se nebojí celkem zajímavých tvarů a sem tam i ostřeji řezaných rysů. A vypadá to, že právě co se designu týče, neudělá u Formentoru žádné velké změny. Do světa totiž vypustila video, kde se nové hybridní SUV ukazuje v prostředí, po kterém je pojmenované, tedy na silnicích poloostrova Formentor na Mallorce. Mimochodem, je dobře, že Cupra pokračuje v tradici SEATu, tedy v pojmenování svých modelů podle španělských míst. To je nápad, za který obě značky chválíme!

A co tedy o chystaném Cupra SUV víme? V první fázi dostane pod kapotu přeplňované benzinové pohonné ústrojí o objemu 1,5 litru, které bude spolupracovat s elektromobilem. Dohromady by oba motory měly nabídnout 245 koní, přičemž tato hodnota bude na všechna kola přenášena pomocí automatické převodovky DSG. Nejde sice o čistokrevný elektromobil, ale i tak značka zmiňuje, že čistě na elektřinu ujede Formentor až 50 kilometrů, a to dle cyklu WLTP. Nemusíte se ale bát, že by Cupra tímto nepříliš výkonným hybridem svou nabídku ukončila. Mluví se také o tom, že nabídne V5 o objemu 2,5 litru, jehož výkon se může dotýkat hodnoty 450 koní nebo umírněnější dvoulitrové TSI o výkonu 300 koní, které známe právě z modelu Cupra Ateca.

Reklama

Načítám