Hlavní obsah

Cupra chystá další model. Tentokrát na základech Leonu

Foto: SEAT

SEAT Leon Cupra R

Také jste si mysleli, že nová španělská značka Cupra, sourozenec SEATu, bude emocemi a výkonem nabitá k prasknutí? Pak jste se, stejně jako my, spletli. Už brzy bychom se měli dočkat nového modelu této značky a zatím to vypadá, že půjde o hybrid, který už Cupra představila v modelu Formentor.

Článek

Když se řekne Leon Cupra, spolehlivě víte, že máte tu čest s něčím rychlým, agresivně vyhlížejícím a celkem i zajímavě znějícím. Když se ale řekne Cupra Leon, realita je někde úplně jinde. SEAT ještě letos představí novou generaci modelu Leon, a tak se není co divit, že hned poté se se svou verzí tohoto modelu ukáže i značka Cupra. Ovšem, nečekejte nabroušenou hračku se španělskými emocemi. V tuto chvíli se mluví o tom, že novinka bude poháněna hybridním ústrojím.

A důvod? První je bohužel jasný. Značka SEAT, respektive Cupra, se už před nějakou dobou rozhodla, že tou správnou cestou je jedině elektrifikace. Těžko říct proč, ale stojí si za tím a obě značky plánují doslova elektromobilní invazi. Druhým důvodem je, že Cupra už hybridní ústrojí vyvinula (a dotyčný koncept pod jménem Formentor představila na autosalonu v Ženevě) a asi jí přijde líto ho využít pouze v jednom modelu. Nová Cupra Leon tedy dostane totožné pohonné ústrojí jako toto CUV. Jeho výkon bude 245 koní, což je dnes podle nás zoufale málo. Obzvlášť, pokud se jako značka oháníte sportovností a závodními geny.

Podle britského Auto Expressu, který vyzpovídal Luca de Meo, šéfa španělské značky, by se nový Cupra Leon měl ukázat v krátké verzi, tak také jako kombi. Fakt, že nejprve půjde o hybrid, je prý jen reakcí na současnou dobu a tlak na co nejnižší emise. Stejně tak to bylo i s Formentorem, který byl také uveden jako hybrid a až posléze značka potvrdila, že ho osadí i standardními spalovacími jednotkami. Mluví se dokonce o agregátu 2,5 litru TSI z Audi RS3 a to už je agregát, který nám k pojmu Cupra dává mnohem větší smysl. Hybridy a elektromobily by si mohl nechat SEAT a nabídka značky Cupra by mohla dělat radost těm, kteří chtějí řídit a chtějí mít pod kapotou cokoliv jiného než 1,5 TSI a malý elektromotor k tomu. To je u koncernu kombinace, se kterou nejspíš přijede i chystaná hybridní Škoda Octavia RS.

Je velká škoda, že Cupra zatím neukazuje, co všechno umí. V době, když modely s označením Cupra ještě vyráběl SEAT, představil například model Leon Cupra R. Šlo o velmi schopné sportovní auto, jehož výkon 310 koní ocenil třeba i závodní jezdec Petr Fulín, který si model s pořadovým číslem 22 (vyrobeno bylo jen 799 kusů) pořídil pro své víkendové výlety. Právě touto cestou by se podle nás Cupra měla dát a hybridy nechat jiným.

Reklama

Související témata:
Načítám