Hlavní obsah

Čtvrtá Škoda Octavia je na dohled. Jaké přinese novinky?

Foto: Jakub Špaček

Maskovaný prototyp

Octavia platí za etalon v poměru cena/výkon – za rozumný peníz dostanete pohodlné, propracované, dobře vybavené, a hlavně obstojně prostorné auto, do kterého se vejde celá rodina. Platilo to tak po tři generace, ale bude to tak platit i pro tu čtvrtou? Co přinese nového? Oficiální informace Škoda ještě nevypustila, tak zkusíme potajmu nahlédnout za oponu…

Článek

Když v roce 1996 Škoda představila první Octavii, způsobila v Evropě velký poprask – automobilka z postkomunistické země díky podpoře mateřského Volkswagenu skokově zvýšila produktovou kvalitu a přišla s autem, které zdatně konkurovalo zavedené konkurenci ze Západu. Od té doby je Octavia prodejním hitem, což dokazuje i fakt, že se v posledních letech probojovala do evropské prodejní TOP 10. Nyní nás už jen dny dělí od představení zcela nové čtvrté generace Octavie a očekávání nemohou být vyšší. Na co se tedy můžeme těšit?

Foto: Škoda Auto

První generace modelu Octavia byla pro automobilku Škoda skutečně revoluční

Prostor

Octavia bude nabízena stále ve dvou karosářských variantách (liftback a kombi) a obě o trochu povyrostou, i když jen o pár centimetrů (bude tak měřit lehce přes 4,7 metru). Už tak dost prostorná kabina by mohla být ještě vzdušnější, zavazadla by také měla mít k dispozici pár litrů prostoru navíc (spekuluje se o 610 litrech pro liftback a 630 l pro kombi). Bez toho bychom si novou škodovku nedokázali ani představit…

Foto: Kolesa.ru

Možná podoba nové Octavie na renderu magazínu Kolesa.ru. Podobnost s větším Superbem je čistě záměrná, Octavia by se měla posunout dál od Scaly

Design

Elegantní příď s nízko umístěnou přední maskou bude nejspíš připomínat kombinaci Scaly a Superbu. Úzké přední světlomety budou mít LED techniku, v nejvyšší verzi Matrix LED. Záď bude naopak tradičně hranatá, LED světla s dynamickými blinkry se budou zakusovat až do pátých dveří podobně jako u Scaly. Na zádi pochopitelně nebude chybět nepřehlédnutelný nápis „ŠKODA“ místo dřívějšího loga.

Fotky jednoho z maskovaných prototypů dávají poměrně slušnou představu o tvarech příští Octavie. Děkujeme za ně našemu čtenáři Jakubovi Špačkovi.

Motory

Nečekejte žádná šokující odhalení, motorová paleta se bude z velké části shodovat se současnou generací. Benzinovým základem tak bude tříválcový 1,0 TSI, nad ním pak najdete dva čtyřválce 1,5 TSI a 2,0 TSI. Diesely budou zastupovat oblíbené čtyřválce 1,6 TDI a 2,0 TDI (druhý jmenovaný ve vylepšené verzi Evo). Jistotou je varianta spalující CNG (ověřený 1,5 G-TEC), dočkat bychom se měli také 48V mild-hybridních variant vybraných motorů, s velkou pravděpodobností dorazí i plug-in hybrid s novou technikou vyvinutou také pro Golf GTE a Leon PHEV. Dočkáme se určitě také sportovní Octavie RS, ale jestli bude benzinová nebo se potvrdí spekulace o plug-in hybridní motorizaci, to vám zatím nedokážeme říci.

Interiér

Architektura bude podle všeho následovat jednoduchý, čistý a vkusný koncept Scaly (digitální kokpit, prohnutá horizontální linie palubní desky, z níž uprostřed vystupuje velký displej infotainmentu, pod ním je pak jednoduché ovládání klimatizace), materiály by však měly být o poznání lepší (včetně ambientního osvětlení s měnitelnými barvami). Novinkou by měl být dvouramenný kapacitní volant (více senzorů ve věnci kvůli jízdním asistentům) a elektrická parkovací brzda.

Technologie

Hlavním tématem bude digitalizace a konektivita – digitální kokpit by tak mohl být doplněný průhledovým displejem, infotainment s velkou dotykovou obrazovkou bude neustále online, aby mohl získávat informace (o dopravě, parkovacích místech, počasí atd.), automaticky aktualizovat mapy a updatovat systém, integrováno bude i nové hlasové ovládání s digitální asistentkou Laurou. Konektivita se smartphonem bude zahrnovat bezdrátové Android Auto a Apple CarPlay, možnosti vzdáleného přístupu k vozu přes mobilní aplikaci se ještě rozšíří. Další vylepšení se bude týkat sofistikovanějších jízdních asistentů, které budou ještě více ulehčovat řízení na dálnicích, okreskách i posunování v zácpách.

Foto: Kolesa.ru

Finální podobu nové Octavie uvidíme už za pár týdnů. A jsme na ni vážně zvědaví!

Zaujalo vás to? Pokud ano, poznamenejte si do kalendáře datum 11. listopadu, kdy proběhne oficiální představení a dozvíte se všechny podrobnosti (důraz by v první vlně měl být překvapivě na kombi, liftback bude uveden se zpožděním). My vám však první ochutnání s maskovanými prototypy přineseme již 29. října. Těšte se!

Těšíte se na novou Škodu Octavii?
ANO, vypadá lákavě
74,5 %
NE, bude to jen další nudná škodovka
14,8 %
NEVÍM, škodovky mě nezajímají
10,7 %
Celkem hlasovalo 11615 čtenářů.

Reklama

Načítám