Hlavní obsah

ČOI kontrolovala reflexní pásky. Skoro všechny propadly

Foto: Shutterstock

Ne všechny reflexní prvky jsou vyhovující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté každý podzim upozorňují na to, že chodci mají povinnost nosit na sobě reflexní prvky. Je to jak pro jejich bezpečnost, tak pro bezpečnost a klid řidičů. Ovšem podle zjištění České obchodní inspekce (ČOI) nevyhovuje až 90 % reflexních pásků, které prošly kontrolou. Poradila proto, jaké pásky kupovat a jaké rozhodně ne.

Článek

Jen před několik málo dny dokončila ČOI kontrolní akci zaměřenou na plnění základních požadavků na reflexní pásky. Šlo jí hlavně o to, aby pásky splňovaly fotometrické požadavky, tedy svou „reflexnost“, ale také požadavky na označení nebo požadavky na to, aby pásky pro spotřebitele měly na sobě ty správné informace. Zdá se to jako maličkosti, ale právě díky těmto informacím jako chodec víte, že kupujete reflexní prvek, který opravdu funguje.

ČOI nakonec uskutečnila kontrolní nákupy u 37 subjektů a celkem tedy kontrolovala 37 druhů výrobků. Je až neuvěřitelné, že nakonec nevyhovělo 33 reflexních prvků, tedy 90 % kontrolovaných. Některé nesplňovaly jeden bod kontroly, jiné dokonce všechny. ČOI proto za všechna pochybení rozdala 27 pokut ve výši 317 000 Kč a zároveň nařídila okamžitou nápravu.

A jak tedy poznat, že reflexní páska nebo jakýkoliv jiný reflexní prvek opravdu funguje a vyhovuje všem normám a požadavkům? Vlastně je to úplně snadné. Kupujte jen ty reflexní prvky, které jsou opatřeny povinnými údaji, jako je označení CE, identifikační údaje o výrobci a výrobku. Z kontrol totiž vyplynulo, že výrobky splňující tyto zákonné povinnosti zároveň měly v pořádku i retroreflexní vlastnosti. Takové reflexní prvky pořídíte třeba na poště nebo na čerpacích stanicích. Naopak nákup v podivném malém krámku, kdy vám ani prodavač není schopen říct, odkud pásek je, nejsou dobrým nápadem. Stejně tak si dejte pozor při nákupu těchto prvků na zahraničních eshopech.

Reklama

Načítám