Hlavní obsah

Co stojí za názvy modelů aut? Někdy i dlouhý příběh

Foto: Jakub Deml

Škoda Octavia je nejprodávánějším autem u nás. Víte ale, proč se jí tak říká?

Napadlo vás někdy, proč se konkrétní model automobilky jmenuje tak, jak se jmenuje? Někdy je to zcela jednoduché a usedlé, jindy se ale za názvem modelu skrývá dlouhý a zajímavý příběh. V redakci jsme pro vás několik takových připravili, třeba v našem seznamu najdete i ten svůj oblíbený model.

Článek

Vymyslet atraktivní název pro auto není jednoduché. Musí vystihovat charakter vozu, být snadno zapamatovatelný a neotřelý. Navíc v dnešní době je už výběr dost probraný, ochranných známek na název automobilu je zaregistrováno již více než 800 tisíc.

Některé automobilky sází názvy, jak se jim zlíbí, jiné se drží pevného konceptu. Nejznámějším příkladem je asi italské Lamborghini, které pojmenovává své modely podle plemen španělských býků či dalších pojmů spjatých s koridou. Ve Volkswagenu mají zase rádi větry (Bora, Passat, Scirocco), Seat pak sází na jména španělských měst (Ateca, Cordoba, Toledo).

O tom, že je integrita v názvosloví důležitá, nás některé automobilky přesvědčují na každém kroku. Převážně v segmentu crossoverů a SUV volí řada značek jednotné prvky v označení svých modelů v rámci kategorie - škodovácké terénní modely začínají všechny písmenem „K“ a končí na „Q“ (Kodiaq, Karoq, Kamiq), Volkswagen volí jména začínající písmenem „T“ (Touareg, Tiguan, T-Roc) a například Opel do názvů svých vozů v kategorii SUV přidává vždy písmeno „X“ (Crossland X, Grandland X, Mokka X).

V našem výčtu rovnou pomineme auta, která nesou číselná označení. Zejména německé automobilky jako Audi, BMW či Mercedes-Benz označují své modely čísly podle velikosti či objemu motoru. Podobně je na tom například i Mazda, Volvo, Citroën, Peugeot nebo v minulosti Renault.

Audi TT

Foto: Audi

Výjimka, která potvrzuje pravidlo. Jediným vozem Audi bez číselného označení je sportovní „tétéčko“. Zkratku TT si Audi zvolilo podle slavného motocyklového závodu Tourist Trophy, který se jezdí na britském ostrově Isle of Man. Už v počátcích se ho účastnili lidé ze společnosti NSU. Ta byla jednou ze čtyř firem, z kterých později vznikl koncern Auto Union a následně po drhé světové válce, konkrétně v polovině 60. let byla obnovena značka Audi.

Citroën 2CV

Foto: Citroën

Známý model Citroënu, kterému u nás nikdo neřekne jinak než kachna, nese ve skutečnosti označení 2CV. Někteří se kvůli francouzské výslovnosti mylně domnívají, že označení znamená dva koně pod kapotou (francouzsky „deux chevaux”), koní mělo ale tohle vozítko odjakživa víc. 2CV ve skutečnosti znamená výsledek již tehdy zastaralého vzorce, podle kterého se vypočítávala výše daně za automobil. Francouzský výrobce tak tímto názvem lákal zákazníky na nízké daně.

Honda NSX

Foto: Honda

NSX je zkratkou slov „new“, „sportscar“ a „experimental“. Ještě než tento legendární model japonského výrobce spatřil světlo světa, předcházel mu koncept HPX, který byl pro změnu zkratkou spojení Honda Pininfarina Experimental. Dnes je z experimentu legenda.

Lamborghini Huracán

Foto: Lamborghini

Model Huracán je nástupcem oblíbeného Gallarda. Jak už to tak u Lamborghini bývá, i zde je odkaz na býčí zápasy. Huracán byl býk španělského plemene Conte de la Patilla, který byl slavný pro svoji odvahu a sílu. Nejvíce se Huracán proslavil na corridě ve španělském Alicante v srpnu 1879.

Lamborghini Murciélago

Foto: Lamborghini

U Lamborghini ještě zůstaneme. Název modelu Murciélago má hned dva významy. Španělsky murciélago znamená netopýr, kterého má evokovat tvar vyklápěcích chladících otvorů motoru na zádi vozu. Druhý význam se pojí opět s býčími zápasy - Murciélago byl býk, který při zápase v roce 1879 přežil 245 ran mečem. Bojoval s takovou vášní, že byl nakonec ušetřen a nezabit. Později byl předán donu Antoniovi Miurovi, který díky němu založil známý rod býků.

Mazda MX-5

Foto: Mazda

Podobně jako u Hondy NSX znamená písmeno „X“ v názvu této kultovní Mazdy slovo „experimental“. V případě MX-5 se jedná o experiment Mazdy číslo pět. Opět experiment, který vyšel, MX-5 je totiž jedním z nejzábavnějších aut vůbec.

Opel Vectra

Foto: Opel

Vectra je hezké jméno pro auto, že? Co tak ale může znamenat? Odpověď je jednoduchá: nic. Název pro kdysi velmi oblíbený model německé automobilky totiž vybral počítač, jediným zadáním bylo, aby hezky zněl.

Pagani Huayra

Foto: Pagani

Supersport s takřka nevyslovitelným názvem je rychlý jako vítr. Možná i proto se tak jmenuje. Výraz „huayra“ pochází z jazyka jihoamerických indiánů Quechua a znamená právě „vítr.“

Porsche Macan

Foto: Porsche

V českém jazyce zní název Macan možná trochu legračně, ale ve skutečnosti o žádného macatého jedince nejde. Macan je naopak menší bráška modelu Cayenne. Slovo si Porsche vypůjčilo z indonéštiny, kde znamená „tygr“.

Renault Twingo

Foto: Renault

Renault Twingo je tanečník. Název Twingo totiž vznikl spojením slov „twist“, „swing“ a „tango“, což mělo podpořit atraktivní image celého vozu.

Škoda Citigo

Foto: Škoda

Před oficiálním představením nejmenšího vozu v současné produkci Škodovky se spekulovalo, že se model bude jmenovat „City“ nebo „Go“. Nakonec se ukázalo, že na tom v obou případech část pravdy byla. Citigo spojuje oba tyto anglické výrazy - „city“ naznačuje městské zaměření vozu a „go“ pohyb vpřed.

Škoda Fabia

Foto: Škoda Auto

Ačkoliv se v případě škodovácké Fabie spekuluje o odkazu na jméno italského závodníka Fabia Dantiho anebo na jméno první manželky byzantského císaře Herakleia, název Fabia pravděpodobně žádný význam ve skutečnosti nemá. I když jde o duchovního nástupce oblíbené Felicie, Škoda zvolila nové označení, aby modely odlišila.

Škoda Karoq

Foto: Dominik Valášek

Pokud jste si mysleli, že název Karoq vymysleli inženýři v Mladé Boleslavi, byli jste od pravdy poměrně daleko. Tedy spíše asi tak 8 tisíc kilometrů daleko. Název Karoq totiž vzešel z ankety mezi obyvateli aljašského města Kodiak, které nese stejné jméno jako větší bratříček Karoqu. Karoq je zkomoleninou indiánských slov kaaraq (automobil) a qarruk (šíp) a říká se, že s ní přišel tamní dvanáctiletý chlapec.

Škoda Kodiaq

Foto: Škoda Auto

Automobil nese název Kodiaq podle největšího žijícího poddruhu medvěda hnědého - medvěda kodiaka. V jazyce původních aljašských obyvatel se tento medvěd jmenuje taq uka 'aq, přičemž písmeno „q“ na konci slova je charakteristické pro označení zvířat. Auto je podle slov výrobce stejně jako medvěd kodiak ochráncem se smyslem pro rodinu.

Škoda Octavia

Foto: Škoda

U řady svých modelů se tuzemská automobilka Škoda inspiruje s názvem v minulosti. Nejinak je tomu i u nejprodávanějšího modelu v Česku. Původní Octavia byla představena v roce 1959 jako osmý model v řadě počínaje předválečným Popularem, proto nesla jméno Octavia (z latinského slova octavus neboli osmý). Dnešní Octavia dostala jméno po své úspěšné předchůdkyni.

Škoda Rapid

Foto: Škoda Auto

I Rapid je modelem, u kterého se Škodovka inspirovala s názvem v minulosti. Jméno tohoto automobilu odkazuje na vůz, který vyráběla mladoboleslavská automobilka v 30. letech minulého století. Název Rapid pochází z latiny a znamená rychlý, protože tehdejší Rapid byl rychlejší a výkonější než jeho současník Popular.

Škoda Roomster

Foto: Škoda Auto

V případě Roomsteru se jedná o zcela nový škodovácký název. Toto jméno pochází z anglického slova „room“ a má poukazovat na velký vnitřní prostor tohoto vozu.

Škoda Superb

Foto: Škoda Auto

Vůz Škoda Superb byl nejlepší škodovkou v předválečné nabídce. Název Superb pochází z francouzštiny a znamená jedinečný nebo skvělý. I dnešní Superb je vrcholem nabídky této automobilky.

Toyota Corolla

Foto: Toyota

Corolla je jedním z nejznámějších modelů japonského výrobce s pomyslným téčkem ve znaku. Corolla je ale také kruhem okvětních lístků kolem centrální části květů rostlin. Název má evokovat něco hezkého a něžného, co se hodí k menšímu rodinnému vozu.

Proton Jebat

Foto: Youtube.com

Tenhle model jsme si nechali navzdory abecednímu pořadí na konec. Nikdy se sice neprodával, ale i tak v našich zeměpisných šířkách zaujme svým názvem. V Česku by se pod tímhle jménem nejspíš prodávat nemohl, jinde ve světě ale možná ano. Jedná se o koncept malajské automobilky Proton, jehož název odkazuje na slavného malajsijského válečníka jménem Hang Jebat.

Znáte nějaký další zajímavý příběh spojený s názvem auta? Podělte se o něj v diskuzi!

Reklama

Načítám