Hlavní obsah

Co jsme dnes našli na internetu? Díl XII. – Fiat 500L Living

Foto: Fiat

Krásné mraky. A ty majestátní hory! Ale proč ten výhled zkazili touhle ohavností na kolech?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brouzdat bezcílně po internetu, to je jako poznávat svět z pohodlí vyhřátého bytu a rozvalený v kancelářské židli. Můžete navštívit nádherná místa, seznámit se s úžasnými lidmi, poznat dosud nepoznané… Ale jindy, jindy narazíte jen na samé fake news, internetové diskutéry, porno se zvířaty nebo třeba tenhle ohavný rodinný dopravník od Fiatu. Vítejte v dalším díle našeho seriálu o nejošklivějších autech.

Článek

Pojďme si to ujasnit. Původní Fiat 500 z konce 50. let je naprostou ikonou automobilového designu – je praktický, jednoduše elegantní a jako správné malé auto také roztomilý. Skutečně mistrovské dílo Danteho Giacosy, které po zásluze získalo své místo v mnoha galeriích moderního umění. Bella! Bellissima!

Foto: Fiat

No není nádherný? Tato fotka je přímo z bývalé tovární haly Fiatu, na které byl testovací okruh s klopenými zatáčkami

Jeho novodobá reinkarnace má taky obrovské kouzlo. Je skrz naskrz moderní (vždyť má kompletně překopanou konstrukci s koncepcí „všechno vpředu“), a i když se poněkud přifouklo, má pořád správné proporce a velký kus šarmu obdivovaného originálu. Také proto si ho zákazníci tolik zamilovali a kupují ho pořád dokola, i když už má třináct křížků na krku.

Foto: Fiat

Moderní verze trochu narostla, ale pořád má své neopakovatelné kouzlo

A to je pro Fiat dar z nebe…, který se změnil v to nejhorší prokletí. Není totiž žádným tajemstvím, že je Fiat poslední roky dost bezradný – nemá moc peněz na vývoj a málokterému modelu se na trhu v konkurenci modernějších, propracovanějších aut daří. Jen ta pětistovka pořád září. A proto se manažeři italské automobilky před pár lety zbláznili a udělali pětistovku ze všeho. Crossover 500X vypadal ještě docela pěkně, ale kompaktní MPV 500L už podstatně méně a definitivně to zabila jeho sedmimístná verze 500L Living. Jen se na ni podívejte…

Roztomilý čumák pětistovky se roztáhl do absurdních rozměrů, vysoké boky s nižším prosklením jsou zoufale nevyvážené a uměle protažená záď je prostě tragická. Vážně si mysleli, že ta naroubovaná tvář modelu 500 bude fungovat i na autě o dvě čísla větším? No, každopádně se spletli. Kdyby mě rodiče chtěli v tomhle autě vozit do školy, raději bych utekl k cirkusu.

Obvykle se mi daří i na těch nejošklivějších autech najít něco zajímavého, co jim dodá smysl. Ale v tomhle případě ne. Fiat 500L Living (loni kreativně přejmenovaný na „Wagon“) je prostě hanebnost na kolech a její tvůrce za ni shoří v pekle. Naštěstí ho stejně nikdo nekupuje. Lidstvo má ještě naději.

Reklama

Související témata:
Načítám