Hlavní obsah

Členem SWAT snadno a rychle? Kupte si pancéřovou dodávku!

Foto: Inkas

Populární dodávka severoamerických jednotek SWAT může být vaše. Lákavé, že? Ovšem cena už tak lákavá není...

Znáte ji z videoher, filmů nebo jste ji dokonce viděli naživo – řeč je o originální pancéřové dodávce, kterou používají severoamerické policejní jednotky SWAT. Teď si můžete jednu takovou koupit, a dokonce s ní legálně vyrazit na silnice nebo do války. Na kolik taková hračka vyjde? Nikoho snad nepřekvapí, že je fakt drahá…

Článek

Zkratka SWAT znamená Special Weapons and Tactics, což můžeme do češtiny přeložit jako speciální zbraně a taktiky. Jde o název zvláštních jednotek jednotlivých policejních oddělení ve Spojených státech amerických. Motto těchto specialistů, kteří bojují s nekalými živly, zní: S odvahou a rozumem. Jako správní superhrdinové musí mít také superauto a jedno takové postavili a pro civilní trh schválili inženýři kanadské společnosti Inkas, která se specializuje na pancéřová vozidla.

Foto: Inkas

Inkas Sentry Civilian pojme až 6 pasažérů

Inkas Sentry Civilian je plně upravitelný homologovaný nákladní speciál, který má své kořeny v originálním zásahovém autě pro členy SWAT. Stejně jako policisté můžete mít tento vůz pokrytý pancířem, ovšem notně vylepšený pro každodenní provoz.

Základem je Ford

Základem vozu je nákladní automobil Ford F-550, který dostal vylepšený podvozek, odpružení, zesílené brzdy a zesílené životně důležité mechanické komponenty. Vpředu najdete přední a zadní spojlery, upravený zadní nárazník a osvětlené nástupní prahy, které umocní civilní vzhled.

Foto: Inkas

Rozvor náprav je 3 576 milimetrů

Vůz disponuje balistickou ochranou na úrovni BR6 – to znamená, že odolá většině projektilů vypálených z útočných pušek a standardním výbušninám velikosti ručního granátu. Pod kapotou pracuje 6,7litrový vznětový vidlicový osmiválec naladěný na výkon 335 koní, které jsou k dispozici už ve 2 600 otáčkách za minutu.

Foto: Inkas

Světla a blikače zdobí celou příď

Točivý moment posílá na všechna čtyři kola desetistupňová automatická převodovka. Šestimístné auto je dlouhé 5 969 milimetrů, široké 2 514 milimetrů a vysoké 2 489 milimetrů. Rozvor náprav činí 3 576 milimetrů. Abyste někam dojeli, budete potřebovat velkou palivovou nádrž. Žádný strach, Inkas Sentry Civilian pojme 151 litrů motorové nafty.

Foto: Inkas

Obrněná dodávka odolá střelám z útočných pušek nebo explozi dvou ručních granátů

Hej Siri?

Abyste se uvnitř nemuseli o nic starat, nabízí se hlasoví asistenti od společnosti Google, Apple nebo Amazon, kteří umí ovládat chytrá zařízení v kabině za vás. Řidič i spolujezdec mají k dispozici přední kapitánská křesla s kvalitním koženým čalouněním, která jsou navíc vyhřívaná, ventilovaná a disponují masážní funkcí.

Foto: Inkas

Uvnitř to vypadá spíš jako v autě značky Rolls-Royce

Pokud chcete mít vzadu více soukromí, jednoduše zasunete přepážku oddělující kabinu řidiče a prostor pro ostatní členy posádky. Interiér nadchne také pokročilým systémem ventilace, elektricky otevíratelnými dveřmi, vylepšeným infosystémem a kamerovým systémem s pozorovacím úhlem 360 stupňů.

Foto: Inkas

Co dělat při cestě skrze válečnou zónu? No přece sledovat v klidu televizi!

Také kabina je modifikovatelná, proto je možné ji opatřit na přání zákazníka dalšími bezpečnostními systémy, ručně vyráběnými dekoracemi nebo pokročilou elektronikou. Mezi volitelné prvky patří například noční vidění, ochrana proti chemickým útokům, záznamové kamery s externím on-line úložištěm nebo integrovaný systém ovládání a vstupu do vozu.

Foto: Inkas

Díky hlasovým asistentům se nemusíte pro ovládání většiny komfortních funkcí vozu nikterak nemáhat

Já na to (ne)mám

Inkas Sentry Civilian je k dispozici pro celosvětové doručení do všech hlavních lodních přístavů na světě, nicméně pokud si připlatíte za leteckou cestu, můžete se obrněnce dočkat malinko rychleji. Problémem je ovšem základní cena 350 tisíc dolarů, což v přepočtu dělá 8 milionů korun. Jenže to není vše, pokud si auto necháte vybavit vším možným, dostanete se klidně na 28 milionů, což je za civilní hračku ve stylu SWAT opravdu hodně.

Foto: Inkas

Pneumatiky jsou typu runflat, proto s nimi jde jezdit i v případě průstřelu

Nejde o jediné dílo tohoto úpravce. Firma Inkas se specializuje i na přestavby klasických aut, proto v jejich portfoliu najdete modely od Mercedesu, Toyoty, Lexusu, Bentley nebo různé pick-upy, dodávky, limuzíny, speciální vozy pro transport peněz či obrněné pojízdné pevnosti pro rozehnání davů a demonstrací.

Na všechny svoje výrobky drží společnost záruku dva roky nebo 50 tisíc kilometrů, což není mnoho, ovšem pokud patříte k těm, kteří si mohou dovolit drahý pancéřový Mercedes-Benz třídy S nebo vozidlo pro SWAT, bude vám to nejspíš jedno.

Reklama

Načítám