Hlavní obsah

Citroën C-Elysée 1.6 VTi EAT6 - Lidovka omládla

Foto: Archiv Garáž.cz

Když chcete velké auto za malé peníze, máte několik možností. Do segmentu se nedávno vřítil sedan Fiat Tipo, také domácí Škoda Rapid prošla modernizací a zareagovat musel i koncern PSA. Jak se facelift vydařil jemu?

Článek

Segmentu levných sedanů stále dominuje domácí Škoda Rapid, jejíž koncernové dvojče Seat Toledo na ulici příliš nepotkáte. Právě na lepší konkurenceschopnost s domácím matadorem se zaměřili při modernizaci svých dvojčat - Peugeotu 301 a Citroënu C-Elysée - u PSA.

Zatímco dříve Citroën za auto bez pozlátek a náznaků luxusu, po faceliftu už by rád působil dospěleji a precizněji. Rozhodně by tak měl nenáročné řidiče a jejich požadavky na jednoduchý a prostorný automobil uspokojit lépe. Zvenku toho Citroën moc neměnil, ani k tomu neměl žádný důvod. Všimnete si zejména přepracované přední části s novou maskou s dlouhými chromovanými lištami a na ně napojené světlomety. Pod nimi je pak umístěné denní svícení z diod. I zadní světla se dočkala nové 3D grafiky. Proporce karoserie jsou nadále beze změn a na klasickém tříprostorovém uspořádání se nic nemění. Proč by ale na tomhle modelu měla být chromovaná lišta pod okny? To nechápu...

Foto: Archiv Garáž.cz

V interiéru je cenovka Citroënu znát nejvíce, i když také tady se projevila snaha automobilky o zlepšení. Chválím grafiku přístrojů, která je nyní mnohem čitelnější. Nicméně třeba absence automatického stahování alespoň u okna řidiče nebo výškového nastavení bezpečnostních pásů zamrzí i v tomhle segmentu. Také tvar klaksonu na volantu není povedený a je snadné se o něj opřít například při brzdění (tímto se omlouvám řidiči kamionu, kterého jsem sice pustil do kolony, ale současně ho nechtěně vytroubil). Kde jsou ale změny dobré, to je přepracovaný infotainment se sedmipalcovým dotykovým displejem a novým ovládáním. Předchozí verze s nelogickými tlačítky hlasitosti je pryč, nahradila jí nová, více dotyková. Ponechala si však kolečko, kterým se hlasitost ovládá o poznání lépe. Propojení s mobilním telefonem jde snadno, nechybí ani systém Apple CarPlay, navigace a parkovací kamera.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nejdůležitější u C-Elysée je prostornost, ta je tím hlavním, co zákazníky láká ke koupi. Naštěstí s tím malý Citroën nemá problém. Zadní sedadla opravdu nepatří k nejpohodlnějším a výhodou je tak hlavně opravdu dostatek vnitřního prostoru. Navíc už tady nejsou nepohodlné integrované hlavové opěrky, ale regulérní díly, o které se dá opřít hlava. Zpracování vnitřních materiálů je ale celkem solidní a nijak neurazí. Kufr je sice slušně prostorný, zvenku jej však neotevřete. Máte možnost použít pouze tlačítko na klíči, nebo tlačítko v interiéru. Žádná klika na víku bohužel není, stejně tak budete marně hledat nějaké čalounění jeho vnitřní části.

Šestnáctistovka VTi s výkonem 115 koní má základ konstrukce v dávné minulosti. Jde o přepracovaný motor TU5, který si můžete pamatovat například ze sportovního Saxa VTS. Se spolehlivostí by tedy neměl mít problém. Ani s odezvou reakcí nemám u tohoto motoru potíž, i když samozřejmě nejde o tak sportovní charakter, jako u starého hot-hatche. Ale dynamika mu neschází, přičemž to je v daném segmentu a v rámci zaměření auta s ohledem na použití automatu spíše nadstandard.

Foto: Archiv Garáž.cz

Dýchavičné není C-Elysée vůbec, naopak umí v této verzi i překvapit. Zastaví jej až limity podvozku, nikoliv malý výkon. V tu chvíli ale stejně motor už tak nepříjemně hlučí, že většina potencionálních majitelů s ním asi takto nepojede, takže precizní jízdní vlastnosti opravdu nejsou jejich kritériem. Citroën to dobře ví a na nic si ani nehraje - žádnou sportovnost nepředstírá, což je jedině dobře. Tady se cílilo hlavně na jízdní komfort a odolnost na méně kvalitních silnicích, což se povedlo. Lepší zvládání nerovnosti se rovná méně klidné jízdě po dálnici a větším náklonům v zatáčkách.

Spotřeba se pohybuje v rozmezí 7,5 až 8 litrů, přičemž lépe autu svědčí silnice mimo město (tam se dá jet i jen za 6,5 litru). Naopak nějaké ty decky navíc si vyžádá provoz ve městě a zejména na dálnici, kde se spotřeba může dostat až k devíti litrům. Ani s odhlučněním auta se Citroën nenamáhal tolik, jako u jiných modelů, za jízdy slyšíte jak motor, tak podvozek a samozřejmě ve vyšších rychlostech i aerodynamický hluk. Alespoň že na převodovku si nemusím stěžovat, ta funguje dost slušně a hladce. Změny převodových stupňů snad s výjimkou stoupání do kopců, nemáte šanci ani postřehnout. Jde totiž o automat poslední generace EAT6.

Citroën C-Elysée míří na ty, pro které je cena prvním a nejdůležitějším kritériem. Pokud jste i vy ten případ, musíte se smířit s tím, že vaše auto nebude mít ty nejlepší jízdní vlastnosti a ten nejkvalitnější a pohledný interiér. Někde se ta cena projevit musí. V mnoha ohledech je mi ale třeba C-Elysée sympatičtější, než aktuální (a slušně zastaralý) model C4 s horším prostorem na zadních sedadlech a mnohem vyšší cenovkou.

Technické údaje: Citroën C-Elysée 1.6 VTi EAT6
MotorZážehový řadový čtyřválec
Objem1587 cm3
Výkon85 kW (115 k)/6050 ot.
Točivý moment150 Nm/4000 ot.
PřevodovkaŠestistupňová automatická
Maximální rychlost188 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h10,8 s
Spotřeba paliva (město/mimo město/kombinace)11,1/7,8/9,0 l na 100 km
Provozní/užitečná hmotnost1110/459 kg
Rozměry (délka x šířka x výška)4427 x 1950 x 1466 mm
Rozvor2652 mm
Objem nádrže50 l
Objem zavazadelníku506/- l
Základní cena341 400 Kč

Závodní geny

Citron se do WTCC se sedanem C-Elyse pustil vroce 2014. Vtto sezoně vyhrl 17 zvodu ztřiadvaceti. Pohr konstruktrů značce neuniknul a jej piloti skončili na prvnch třech mstech vpořad Lpez, Muller a Loeb, čtvrt jezdec Qing Hua skončil čtrnct. O rok později se situace opakovala, jen Qing Hua byl celkově čtvrt. Osm skončil Maročan Bennani vsoukromm tmu Loeb Racing se stejnm autem. Vroce 2016 sCitrony startovali jen Lpez a Muller a po sezoně se automobilka ze šampiontu sthla a soustředila se na WRC. I vtomto roce však vyhrli titul mezi tmy a jezdci skončili na prvnch dvou mstech.

Reklama

Načítám