Hlavní obsah

Čím jezdí Patrick Dempsey?

Foto: Archiv Garáž.cz

Slavný herec a fešák je petrolheadům známý i jako slušný závodník a fanoušek vozů Porsche. Svým způsobem to je Steve McQueen pro novou generaci. Herectví střídá se závoděním a jeho garáž je překvapivě skromná.

Článek

Patrick Dempsey začínal v osmdesátých letech jako herec a docela mu to šlo. Chlapec z dobré rodiny, fešák od přírody, určitě si ho pamatujete ze seriálu Chirurgové nebo nějaké té romantické komedie. Důležité je, že honoráře z Hollywoodu mu stejně jako Eriku Banovi pomohly k tomu, aby si splnil dávný sen a začal závodit. A že toho za posledních víc než deset let stihnul odzávodit hodně - několik ročníků série Rolex s Mazdou RX-8 GT, Porsche Super Cup, ale hlavně čtyři ročníky Le Mans, z toho tři ve vlastní závodní stáji. Loni dojel v rámci své třídy (GTe Am) dokonce druhý, takže žádné sestřely - Patrick je regulérní profík a na trati nechává krev, pot, slzy, ale hlavně srdce. Závodění ho začalo zaměstnávat natolik, že dokonce na chvilku seknul s herectvím, ale teď se snaží obojí vyvažovat a uvidíte ho třeba ve třetím díle Bridget Jonesové. Herectví totiž sype, zatímco závodění peníze z kapsy spíš vytahuje.

Jinak je Patrick taky otec od rodiny a protože závodí a chce s auty především jezdit, radikálně před lety zredukoval svou garáž. Momentálně má nějakých pět, šest aut, ale většina z nich se každý měsíc několikrát podívá mimo garáž. A tomu rozhodně fandíme. Do seznamu jsme ale přidali i jednu libovku, kterou už Patrick prodal. Uvidíte sami.

Porsche 356

Foto: Archiv Garáž.cz

Totální klasika, kterou má v garáži spousta hollywoodských hvězd. Ta Patrickova je ale speciální. Už jako dítě tohle auto hrozně obdivoval, a když v roce 1987 získal první větší roli, neváhal svůj honorář investovat do vysněného auta. Vlastně to byla náhoda. Patrick byl ve studiu a tohle Porsche tam stálo. Zeptal se ženy, která ho řídila, jestli není na prodej. Bylo a Patrick okamžitě na místě napsal šek. Až pak se dozvěděl, že si tohle auto jen pár měsíců zpátky zahrálo ve filmu Top Gun (kde ho řídí sličná instruktorka Kelly McGillis). Dnes by tahle filmová hvězda měla hodnotu několika milionů dolarů už jen proto, že se objevila v Top Gunu. Patrick ji ale z ruky nedá - je to jeho první sporťák a vysněné auto. 

Jaguar E-Type

Foto: Archiv Garáž.cz

Éčko s dvanáctiválcem pod kapotou je podle Dempseyho uměleckým kouskem na kolech. Sdílí vizi Ralpha Laurena, že auta jsou i na koukání. A přiznává, že občas je problém E-Type přemluvit k tomu, aby nastartoval, takže ho raději bere na projížďky pravidelně, protože pak je auto poslušnější. Trochu lituje, že kdysi prodal Jaguar XK120. Má sice éčko, ale kdykoliv prý vidí XK120 byť jen na obrázku, sám sebe se musí ptát, proč nepostavil další garáž a nenechal si ho. 

Mercedes-Benz 280SE

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle je Patrickovo rodinné auto. "Děti ho milují a vždycky, když jedeme na výlet, tak se ho dožadují. Podvozek je fantazie, jako jezdit na kouzelném koberci. A to auto samo o sobě působí majestátně, vždycky jsem po něm pokukoval a nakonec jsem si to obhájil právě kvůli rodině," dodává herec, jehož sbírka Mercedesů kdysi zahrnovala i SLS AMG, o kterém prohlásil, že je to ideální auto do Kalifornie. SLS prý na rozdíl od Ferrari a Lamborghini nikdo nezávidí a neohrnuje nad ním nos. Sám by chtěl někdy vlastnit originálního Gullwinga, ale nechce se mu za něj dávat tak horentní sumy. Jeho smůla, protože hodnota originálů dolů nepůjde.

Porsche 911 RSR

Foto: Archiv Garáž.cz

Patrickovo služební auto je samozřejmě tak trochu mimo běžný svět a běžné silnice. Díky spolupráci s Porsche se sveze ve většině současných modelů, ale jeho závoďák upravený podle specifikací GTe Am je přece jenom trochu ostřejší náčiní. Není divu, že mimo trať si chce za volantem hlavně odpočinout a relaxovat. Každopádně se poslední dobou svezl v GT3 RS nebo novém turbo neTurbo Porsche 911S. Holt fandí té správné značce, protože Porsche se (nejen) poslední dobou daří, nač sáhne. 

Airstream

Foto: Archiv Garáž.cz

Filmová hvězda samozřejmě potřebuje svůj vlastní přívěs, kam chodí mezi záběry relaxovat. A závodníci to mají stejné, závody obrážejí v obytňácích. I proto má Patrick celou sbírku obytných vozů a přívěsů, ale jako správný Američan miluje hliníkové Airstreamy. A kdo by se mu divil, když ulítává na jejich designu?

Ferrari Daytona

Foto: Archiv Garáž.cz

Po Daytoně se Patrickovi prý občas stýská, ale je to auto pro mladé kluky, co se potřebují s volantem prát. Nevycválaná síla, nevymáchaný výfuk, prostě monstrum, kterému se musí držet krátké opratě. A toho má prý Dempsey dost a dost v práci, kde tráví několik hodin denně. A tak šla Daytona do světa za nějakým silničním závodníkem. Snad se jí daří dobře.

Reklama

Načítám