Hlavní obsah

Čím jezdí britská královská rodina?

Foto: Archiv Garáž.cz

Britská šlechta šije u nejlepších krejčích, nakupuje u nejvybranějších obchodníků a jezdí těmi nejluxusnějšími vozy. A teď je můžete mít i vy, protože některé z nich míří do aukce!

Článek

Bentley, Rolls-Royce, Land Rover... to jsou tradiční značky britské šlechty - s důrazem na ostrovní kořeny, špičkovou kvalitu a skvělou pověst. Nedá moc práce představit si aktuální vozový park britské Královny a jejích blízkých. A ten, co už svou práci pro panovníka odvedl? Ten odjíždí na aukci, která proběhne v rámci Silverstone Auctions Classic Motor Show ve dnech 12. a  13. listopadu. Jestli tedy budete mít cestu kolem, možná se zpátky domů odvezete autem s modrou krví v rodokmenu. Tady je výběr těch nejzajímavějších:

Bentley Mulsanne

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Bentley je jednou ze čtyř automobilek (zbylé tvoří Jaguar a překvapivě i Vauxhall (Opel) a Volkswagen), které mají oficiální dohodu na dodávku speciálně upravených automobilů pro královský palác a jeho zaměstnance. Zatímco Volkswagen a Vauxhall zásobuje spíš královské zahradníky a kuchaře, vozy Bentley vozí šlechtu a samozřejmě i samotnou královnu, ostatně tenhle Mulsanne vyrobený na zakázku v roce 2012 byl osobním darem přímo pro Její Veličenstvo. Od ostatních královských limuzín se liší především specifickým odstínem zelené barvy, pojmenovaným po britském závodníkovi a bankéři Joelu Woolfovi Barnatovi. Vůz jezdil převážně po Londýně a má najeto necelých deset tisíc kilometrů.

Rolls-Royce Silver Wraith II

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Nádherný Rolls z osmdesátých let vznikl na objednávku princezny Margaret Rose. Může se pochlubit netradičním červeným odstínem, hraběnka ze Snowdonu i ve svých padesáti letech měla slabost pro výrazný design, ostatně zevnitř byl Rolls-Royce vyzdobený růžovým dekorem na palubní desce a výběrovou černou kůží na sedadlech a obložení. Vůz je vybaven i policejním majákem a byl v provozu až do hraběnčiny smrti v roce 2002. Má najeto 77 tisíc kilometrů a je ve špičkovém stavu.

Daimler Supercharged V8

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Jaguar XJ v britské závodní zelené byl vyroben přímo na míru Jejího Veličenstva. Silný motor, majáky a ovládání funkcí vozu z každého sedadla. Královna tento vůz i několikrát osobně řídila a odkládací skříňka je vyrobena na míru jejích oblíbených kabelek. Osmiválec pod kapotou měl 370 koní a pocházel z Jaguaru XJR. Daimlery však měly pohodlnější podvozek, laděný na komfort během dlouhých cest.

Audi Cabrio

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Netradiční přírůstek v netradičním odstínu, ale pamětníci už jistě vědí, odkud vítr vane. Tímto vozem jezdila více než deset let princezna Diana, po svém rozchodu s princem Charlesem. V očích veřejnosti však zůstala součástí královské rodiny, a proto si tohle auto přes jednoho dalšího majitele našlo cestu do této aukce. Má najeto necelých 35 tisíc kilometrů a pod kapotou mu vrní pětiválcový motor o objemu 2,3 litru spárovaný s automatickou převodovkou.

To bychom měli k aukci, ale vás určitě ještě zajímá, které vozy se u Jejího Veličenstva těší největší oblibě dnes:

Státní limuzína od Bentleyho

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Každý panovník musí mít limuzínu a tuhle Bentley postavil v roce 2002 u příležitosti padesátiletého výročí vlády královny Alžběty II. Pod kapotou je osmiválec z Bentley Arnage R s výkonem 400 koní, který je potřeba, protože auto je neprůstřelné, má vlastní oběh vzduchu a lze ho zcela utěsnit pro případ útoku jedovatými plyny. Pneumatiky jsou vyztužené kevlarem. Speciální interiér na míru je samozřejmostí, stejně jako křídlové dveře, jež lze otevřít až do úhlu 90 stupňů. Místo tradičního béčka na přední kapotě se nachází královnin emblém - Svatý George bojující s drakem. Vůz má majáčky a nemá poznávací značku, protože jí nepotřebuje. Královna vlastní dvě takové limuzíny a jejich výrobní cena je odhadována na deset milionů liber.

Rolls-Royce Phantom VI

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Předchozí státní limuzína, kterou dostala královna Alžběta II. k pětadvacátému výročí vlády v roce 1977. Platí pro ní většina úprav, co pro Bentleyho, má pod kapotou podobně velký motor, ačkoliv "pouze" s 220 koňskými silami. V královském vozovém parku jsou dva tyto vozy, ale tenhle exemplář se občas podívá na silnici během slavnostních průvodů a jiných příležitostí. Možná si ho pamatujete z nedávné královské svatby, protože ve Phantomovi jela na obřad Kate Middleton.

Land Rover Defender 110

Foto: Archiv Garáž.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Královna Alžběta řídí velmi ráda a jako jediný občan Velké Británie ani nepotřebuje řidičák (nikdo by si nedovolil jej po ní vyžadovat). Na svém panství v Balmoralu objíždí pozemky často cestou necestou a oblíbila si Land Rovery, i když občas do města zajede i Range Roverem. Jejím nejoblíbenějším modelem je Land Rover Defender 110, za jehož volantem se nachází asi nejčastěji.

Reklama

Načítám