Hlavní obsah

Na lyže do zahraničí? Pozor na zimní výbavu, hrozí pokuty!

Foto: Shutterstock

Letošní zima nám řidičům ukazuje, čeho všeho je matka příroda schopna a připomíná nám, jak moc jsme proti ní bezbranní. Sněhová kalamita nezasáhla jen tuzemské hory, ale napáchala mnoho škod například i v sousedním Rakousku. Podcenit v těchto měsících zimní výbavu vašeho vozidla se tak nevyplácí, a za hranicemi rovnou dvakrát.

Článek

Vyrazit v lednu či únoru na hory bez zimní výbavy (hlavně zimních pneumatik a sněhových řetězů) je neomluvitelná nezodpovědnost. Kromě toho, že hazardujete s vlastní bezpečností, ohrožujete i další účastníky silničního provozu. A v neposlední řadě riskujete pokutu. U nás vám hrozí za jízdu na sněhu na letních pneumatikách pokuta až 2 500 korun a v zahraničí to nebývá zpravidla o nic lepší.

Rakousko

V Rakousku mají pevně stanovenou zimní sezónu od 1. listopadu do 15. dubna. V tomto období musí být všechna auta obuta do zimních pneumatik s minimální hloubkou dezénu 4 mm. A tato povinnost platí i mimo vymezenou sezónu v případě, že je silnice pokryta sněhem nebo ledem. Při použití sněhových řetězů je doporučená maximální rychlost 50 km/h, nasazeny však mohou být řetězy jen na vozovce pokryté souvislou vrstvou sněhu či ledu. Rakouští policisté také doporučují mít s sebou škrabku na led.

Pokud vás rakouští policisté chytí na sněhu s letními pneumatikami, udělí vám pokutu ve výši přibližně 35 eur. Pokud ale vinou špatného obutí způsobíte nehodu a zraníte při ní jiného účastníka silničního provozu, hrozí vám pokuta až do výše 5 000 eur (130 tisíc korun).

Německo

V Německu musíte mít zimní výbavu podle klimatických podmínek. Pokud tedy napadne sníh, musíte mít na všech kolech nazuté zimní pneumatiky označené sněhovou vločkou, celoroční univerzály nestačí. Auto musí být vybaveno nemrznoucí směsí do ostřikovačů. Některé horské úseky jsou pak opatřeny značkou nařizující použití sněhových řetězů. S nimi je povolená maximální rychlost 50 km/h.

Při nedodržení předpisů o zimní výbavě můžete být pokutováni až do výše 40 eur. V případě, že v důsledku nedostatečné výbavy blokujete provoz, může vám být uložena pokuta až 80 eur.

Itálie

Jelikož je Itálie velmi rozmanitá země, kde na jihu je v zimě sníh jen málokdy, zatímco na severu v Alpách hrozí už od října, upravují si předpisy o zimní výbavě jednotlivé regiony samostatně. Obecně je ale zimní sezóna na severu stanovena na období mezi 1. listopadem a 15. dubnem, vždy se však raději před cestou informujte na stránkách jednotlivého regionu. Například v oblasti Val d’Aosta začíná zimní sezóna už 15. října. V zimní sezóně jsou povinné zimní pneumatiky s hloubkou dezénu minimálně 1,6 mm na všech kolech. Na některých horských úsecích jsou pak povinné sněhové řetězy. Za porušení hrozí pokuty v rozmezí od 85 do 338 eur.

Foto: Shutterstock

Povinnost mít nasazené sněhové řetězy upravuje na vybraných horských úsecích speciální značka

Francie

Ve Francii nejsou ani na sněhu a ledu zimní pneumatiky povinné, ale jen doporučené. A doporučili bychom je i my, obzvlášť při cestě do francouzských Alp. Povinnost sněhových řetězů v některých oblastech je pak přikázána dopravní značkou (pokuta za nedodržení až 135 eur). Zajímavostí je povinnost v zimním období mít rukavice pro řidiče a spolujezdce jedoucích na motorce, skútru, motorové tříkolce či čtyřkolce. Za nedodržení hrozí pokuta až 70 eur.

Švýcarsko

Zajímavý postup zvolili ve Švýcarsku. Nikomu nepřikazují mít zimní pneumatiky, ale pokud s letními pneumatikami na sněhu způsobíte nehodu nebo blokujete provoz, čeká vás tučná pokuta. A v případě Švýcarů myslíme opravdu tučnou pokutu včetně náhrad za způsobenou škodu. Sněhové řetězy jsou v některých úsecích povinné, což upravuje dopravní značení. Jejich použití je vyžadováno minimálně na dvě hnací kola. Vozidla s pneumatikami s hroty pak musí mít na zádi speciální nálepku.

Slovinsko

Ve Slovinsku platí od 15. listopadu do 15. března povinnost zimní výbavy. Všechna vozidla musí být v tomto období opatřena zimními pneumatikami na všech kolech, případně letními pneumatikami s tím, že řidič má sněhové řetězy v kufru vozidla. Maximální povolená rychlost jízdy se sněhovými řetězy je 50 km/h. Minimální hloubka dezénu pro oba typy pneumatik je 3 mm.

Při absenci zimních pneumatik ve stanoveném období hrozí od slovinských policistů pokuta až 120 eur, pokud ale vinou špatného obutí zablokujete provoz, můžete dostat pokutu až do výše 400 eur.

Máte přes zimu na autě obuté zimní pneumatiky?
Ano, přezouvám na zimní pravidelně
91,6 %
Ne, používám celoroční pneumatiky
6 %
Ne, mám letní a přes zimu spíše nejezdím
2,4 %
Celkem hlasovalo 6994 čtenářů.

Reklama

Načítám