Hlavní obsah

Chystáte se na autosalon? Tohle musíte vědět!

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská automobilová událost roku se nezadržitelně blíží. Autosalon ve švýcarské Ženevě otevře své brány již za několik málo dní. Pokud se tam chystáte, budou se vám hodit následující informace. Čím jet, kde bydlet a na kolik vás vyjde vstupné?

Článek

Ženevský autosalon, který letos otevře své brány již po devětaosmdesáté, se koná překvapivě ve švýcarské metropoli.

Kdy a kde?

Konkrétně se autosalon uskuteční na výstavišti Palexpo. První tři dny (2. až 4. března) jsou tradičně vyhrazené pro novináře a obchodníky, veřejnosti se autosalon otevře poprvé ve čtvrtek 5. března v 10 hodin ráno. Na jeho návštěvu budou mít automobiloví nadšenci celých deset dní.

Adresa: Výstaviště Palexpo, Route François-Peyrot 30, 1218 Le Grand-Saconnex, Ženeva, Švýcarsko

Termín: 2. – 4. března 2020 (novináři), 5. – 15. března 2020 (veřejnost)

Otevírací doba: pondělí až pátek 10:00 – 20:00, sobota a neděle 9:00 – 19:00

Kudy?

Možností dopravy na místo konání je hned několik. Do Ženevy se dá dojet jak autem, tak i autobusem, vlakem či letecky. Nejrychlejší je to samozřejmě letadlem, navíc letiště je v Ženevě hned vedle areálu výstaviště. Letenky z Prahy s přestupem v Bruselu se dají sehnat od 3 500 korun, ale raději si pospěšte, termíny v době konání autosalonu bývají poměrně vytížené, a mohlo by se vám tak snadno stát, že už letenky ve vámi zvoleném termínu nebudou.

Velká část návštěvníků autosalonu z Česka volí dopravu po vlastní ose autem. Nutno ale upozornit, že je to poměrně dlouhá cesta. Sice vede téměř celá po dálnici, přesto se ale nejspíš i s přestávkami pod deset hodin nedostanete. Nejčastěji se jezdí trasa přes Rozvadov, Norimberk, Karlsruhe, Basilej a Bern. Z Prahy to je přibližně 950 kilometrů a při bezproblémové dopravě 9 hodin čisté jízdy. Ve Švýcarsku navíc počítejte s koupí dálniční známky za 40 švýcarských franků (v přepočtu 950 Kč), Švýcaři totiž nabízejí ke koupi jen roční kupón.

Foto: Mapy.cz

Z Prahy do Ženevy se jezdí nejčastěji přes Norimberk, Karlsruhe, Basilej a Bern

Nejlevnější variantou je pak koupě jízdenky na autobus či vlak, jízdenky se pohybují od 1 200 Kč. Počítejte však i s přestupy (například v Mnichově, Norimberku či Frankfurtu), na cestě tak nejspíš budete déle než 12 hodin, navíc se jedná o zdaleka nejméně pohodlnou variantu.

Vstupné na den

Vstupenky doporučujeme zakoupit s předstihem z pohodlí domova na internetových stránkách autosalonu nebo přes mobilní aplikaci, u pokladen na místě je pořídíte pouze s přirážkou.

Dospělí: 16 CHF (380 Kč) za den přes web nebo aplikaci, 21 CHF (500 Kč) na místě

Děti (6-16 let), senioři: 9 CHF (220 Kč) přes web nebo aplikaci, 14 CHF (330 Kč) na místě

Při skupině nad 20 osob je možná množstevní sleva, vstupenka pak vyjde na 11 franků na osobu (cca 260 Kč) při nákupu přes web/aplikaci, nebo 16 franků (380 Kč) na místě. Pokud na autosalon dorazíte až odpoledne po 16. hodině, zaplatíte za zbytek dne zhruba polovinu.

Ubytování

Pokud se chystáte letos vyrazit na autosalon do Ženevy, a ještě nemáte zamluvené ubytování, rozhodně si pospěšte. V době trvání této akce bývají kapacity ve městě zpravidla vyprodané, čím později začne návštěvník ubytování řešit, tím je větší důvod k obavám, že vůbec nepochodí. Počítejte také s vysokými cenami za noc. Ty v dotyčném termínu rostou až na několikanásobky cen obvyklých. Variantou tak může být nocleh mimo Ženevu. Nabízí se tak třeba nedaleké Lausanne, Bern nebo menší městečka v okolí.

Zájezdy

Zajímavou možností je ale i organizovaný zájezd na autosalon. Nabízí ho hned několik společností a vzhledem k výše popsanému je to vlastně docela dobrá varianta. Za cenu 1 700 korun se nemusíte o nic starat, po cestě přes noc se v autobusu prospíte, neřešíte drahé ubytování ani dálniční známku, často máte v ceně i prohlídku města s průvodcem. Pro ty, kteří přežijí bez fyzické i psychické újmy nocování v autobuse, je to rozhodně dobrá volba.

Nejočekávanější novinky

A na závěr přidáváme pár tipů na auta, která byste rozhodně neměli na autosalonu letos minout. Pro české fanoušky automobilismu je to mladoboleslavská novinka v podobě elektrického crossoveru Škoda Enyaq. Hodně zvědaví jsme ale i na Audi A3 nebo Seat Leon. Ostatně zajímavých novinek vás v Ženevě čeká mnohem více. Tak šťastnou cestu!

  • Škoda Enyaq
  • Audi A3
  • Seat Leon
  • Hyundai i20
  • Dacia elektromobil
Chystáte se letos na autosalon do Ženevy?
ANO, jezdím pravidelně
20,1 %
Pojedu se výjimečně podívat
22,3 %
NE, budu novinky raději sledovat na Garáž.cz
57,6 %
Celkem hlasovalo 184 čtenářů.

Reklama

Načítám