Hlavní obsah

Chodec vs. auto: Mýtus o absolutní přednosti na přechodu

Foto: YouTube/pribram.cz

Nebezpečná situace na přechodu

Obzvlášť v zimních měsících, kdy na silnicích a chodnících leží sníh a venku mrzne, to mají chodci s řidiči, a naopak řidiči s chodci velmi těžké. Chodcům je zima a sníh jim komplikuje chůzi. Řidiči zase bojují se zamlženými auty, námrazou a také sněhem. Ovšem nikdy by ani jedna skupina neměla zapomínat na bezpečnost a na sebe navzájem.

Článek

Video, které najdete níže, ukazuje bohužel častou dopravní situaci. Hlavními aktéry jsou řidiči, přechod pro chodce a chodec, respektive chodkyně. Stačilo málo a z původně obyčejné situace, kdy chodkyně přechází, mohl být pěkný průšvih a minimálně několik dnů v nemocnici. Důvod? V moment, kdy jedno z aut v jednom jízdním pruhu chodkyni pustilo na přechod, v pruhu vedle jelo auto jiné, které ovšem nezastavilo. Dotyčnou, která se snažila silnici přeběhnout, málem srazilo.

To je jedna interpretace videa. Pravdou je, že auto v levém pruhu opravdu zastavilo, ale z videa není jasné, jestli náhodou nezastavilo spíše kvůli tomu, že odbočuje a musí dát přednost těm, kteří jedou v protisměru. Tak to totiž mohl vidět řidič druhého auta a nenapadlo ho, že zároveň s tím někdo vběhne na přechod. A navíc je tu ta chodkyně, která se pořádně nerozhlédla a na přechod vběhla dost bez rozmyslu.

Všechny verze ovšem mají stejný konec, který je na videu také vidět. Řidič auta v pravém pruhu chodkyni nemohl vidět, ta byla navíc až moc zbrklá, a tak ji malém srazil. Chybělo opravdu jen pár centimetrů. Tyto situace se bohužel na silnicích dějí až zbytečně často. Ano, ve chvíli, kdy má silnice dva pruhy a u přechodu v jednom z nich zastaví auto, má i řidič v druhém pruhu povinnost zastavit. To se ale děje málokdy a v tomto případě ta situace byla bohužel složitější v tom, že jeden směr je odbočovací.

Kdo tedy chyboval? V případě dnešního videa asi úplně všichni. Tedy, jediný, kdo nejspíš nenese jakoukoliv vinu, je podle nás řidič auta, které odbočuje. Ovšem zbrklost chodkyně, která se pořádně nerozhlédla, a nepozornost řidiče v autě, který ji málem srazil, dají dohromady hrozbu dopravní nehody, z níž by ovšem nejhůř vyšla právě ta chodkyně. A přitom stačilo málo. Kdyby se každý rozhlédl nebo kdyby alespoň každý z nich dával větší pozor. Ale na nějaká kdyby se v tomto případě evidentně nehrálo.

Pokud jste tedy chodcem, nezapomínejte, že na přechodu nemáte absolutní přednost! Tento pojem vlastně neexistuje, jde o mýtus, který už má na svědomí mnoho životů. Nezapomeňte také, že chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Vždy s řidičem navažte oční kontakt, jen tak si můžete být jisti, že o vás ví. Teprve ve chvíli, kdy máte jistotu, že řidič zastavil, můžete vstoupit na přechod. Nezapomeňte, že řidič musí mít dostatek času na vás reagovat, a to většinou nejde na místě.

A řidiči? Všem nám tečou nervy z těch, kteří postávají u přechodů a třeba telefonují. Ale i v takovém případě bude nejlepší, když alespoň zpomalíte. U přechodů pro chodce dávejte vždy větší pozor než kdekoliv jinde. Chodci bývají zbrklí, zabraní do hovoru nebo sociálních sítí v mobilu. A zapomínají, že jsou to oni, kdo je zranitelný. Absolutní přednost sice nemají, ale raději jim ji dávejte. Vás to zdrží maximálně o několik sekund a oni budou v bezpečí. Velký pozor dávejte hlavně na maminky s kočárky, které často a pro nás zcela nepochopitelně strkají kočárek takřka do vozovky, aby řidiče donutily zastavit.

Vlastně je to celé o ohleduplnosti, pozornosti a vnímání světa kolem nás. A to platí pro všechny skupiny, které jsou účastníky provozu. Pro chodce, řidiče, cyklisty i kočárky. Vynucováním předností, nepozorností nebo ignorováním pravidel ničeho nedocílíme. Pamatujme na to, ať se všichni vrátíme domů k našim blízkým.

Byli jste svědky nebo snad přímo aktéry takřka krkolomné situace na přechodu, kterou máte dodnes před očima? Budeme rádi, když se o její průběh podělíte s ostatními v diskuzi... 

Reklama

Související témata:
Načítám