Hlavní obsah

Čeští řidiči se necítí na silnicích bezpečně

Foto: Shutterstock

Tak schválně, sáhněte si do svědomí. Udělali jste někdy nějaký přestupek? Pokud ano, jaký to byl? Podle průzkumu jedné z českých pojišťoven dělá jeden konkrétní přestupek více než polovina dotázaných, která ale zároveň přiznává, že je na českých silnicích podle nich nebezpečno. Takový pocit častěji mají ženy než muži a silněji jej vnímají i lidé bez maturity.

Článek

Průzkum byl realizovaný v České republice a na Slovensku na vzorku 2 010 respondentů starších 18 let, kteří jsou držiteli řidičského oprávnění a řídí alespoň jednou týdně. 64 % z nich přiznalo, že nejčastějším přestupkem, který dělají, je překročení maximální povolené rychlosti. 19 % dotázaných pak přiznává používání mobilního telefonu a 16 % zase nedodržování bezpečné vzdálenosti. Naopak jako největší problémy na silnicích vnímají Češi nebezpečné předjíždění, telefonování a psaní zpráv za jízdy, překračování povolené rychlosti a agresivní jízdu.

Podobně jsou na tom řidiči na Slovensku, kteří taktéž nejčastěji nedodržují maximální povolenou rychlost. K tomuto se přiznalo 53 % dotázaných. Telefonování nebo psaní zpráv za volantem pak na Slovensku přiznalo 24 % dotázaných a 20 % přiznalo občasné nebezpečné vybočení z jízdního pruhu.

Každý z nás má jako svou přirozenost hodnotit ostatní řidiče mnohem přísněji než sebe a u řidičů to platí dvojnásob. Obecně všichni spíše tolerujeme stejné chyby, které děláme my sami. Přesto 62 % dotázaných na ostatních řidičích nejvíce vadí nebezpečné předjíždění. 60 % dotázaných rozčilují ti, kteří za volantem používají mobil, a 57 % rozčílí překročení maximální povolené rychlosti.

Téměř polovina (47 %) respondentů se shodla, že překračování povolené rychlosti je přestupek, který je ale možné svým způsobem tolerovat. Přibližně 6 % respondentů je striktních a netoleruje žádné přestupky. Častěji se jedná o lidi, kteří jsou přesvědčeni, že sami jezdí bezchybně, a zároveň jsou starší 60 let. Ženy zase přiznávají, že mají problém s prudkým brzděním, a vadí jim, když ostatní nebezpečně předjíždějí.

A co nehody? Nepříjemnou dopravní nehodu zažili víckrát muži, jakožto aktivnější řidiči, a také lidé ve věku mezi 30 a 44 lety.

A co vy? Jaký přestupek vám u ostatních nejvíce vadí a jakého se čas od času dopouštíte i vy?

Reklama

Související témata:
Načítám